Güney Kore askeri yetkilileri batı kenti Nampo'dan Kore yarımadasının doğusunda denize 490 km menzilli iki füze ateşlendiğini söyledi.
On binlerce askerin katıldığı tatbikatlar Pyongyang'ın tepkisini çekiyor. Kuzey Kore geleneksel olarak bu hoşnutsuzluğunu füze denemeleri ve sert açıklamalar ile göstermektedir.

Seul ve Washington askeri tatbikatların savunma amaçlı olduğunu söylüyor.
Kuzey Kore için ise bunlar bir işgal provası.
Büyük ölçüde bilgisayar simülasyonu olan Key Resolve isimli tatbikat 12 gün sürüyor.
Kara, hava ve deniz bileşenleri olan Foal Eagle ise sekiz hafta.

Karşılıklı suçlamalar

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada Pazartesi günü erken saatlerde ateşlenen füzelerin, muhtemelen Scud Cs veya Scud Ds olduğu kaydedildi.

Ordunun 'yeni füzelere karşı uyanık olduğu' belirtildi.

Savunma Bakanı Kim Min-seok, herhangi provokasyona sert yanıt verileceğini söyledi.
Günün erken saatlerinde Kuzey Kore ordusundan yapılan açıklamada ise ortak tatbikatlar ulusal egemenliğe "açık bir saldırı" olarak kınandı.
Kuzey Kore haber ajansı tarafından bildirilen açıklamada, saldırganlığa 'acımasız vuruşlarla' karşılık verileceği kaydedildi.

Ortak tatbikatlar ve gerilim


2013 yılında ortak tatbikatlar uzun bir gerilime yol açtı.
Kuzey Kore önleyici nükleer saldırı ve Güney ile askeri iletişimi kesme tehdidinde bulundu. Ancak, 2014 yılındaki tatbikatlar nispeten sessiz geçti.
Ocak ayında Kuzey Kore ortak tatbikatlar iptal edildiği takdirde nükleer denemelerde bir moratoryum ilan edeceğini söyledi.
ABD "örtülü tehdit" olarak adlandırdığı bu öneriyi reddetti.

Kuzey Kore 2006, 2009 ve 2013 yıllarında üç nükleer deneme yaptı.
Kuzey Kore'nin nükleer programını sona erdirmeyi amaçlayan altı-uluslu görüşmeler 2009 yılı başından bu yana durmuş halde.
Editör: TE Bilişim