Lübnan'da bulunan bir milyondan fazla Suriyeli mültecinin yarıdan fazlası inşaat halindeki binalarda ve korumasız mekânlarda yaşıyor. Ülkedeki mülteciler kış mevsiminin gelmesi ile birlikte zor günler geçiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) ise mültecilerin kaldığı alanları daha da yaşanabilir hale getirmek için bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

Suriye’de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaş sebebiyle yakınlarını kaybeden, aç ve susuz kalan Suriyeliler çareyi ülkelerini terk etmekte buldu. Milyonlarca Suriyeli her türlü tehlikeyi göze alarak ülkesinden kaçtı. Lübnan, toplam 1 milyondan fazla mülteci ile nüfusuna göre Suriye'den gelen mülteci sayısının en yüksek olduğu ülke konumuna geldi. Kendi imkanları ile bu çoğunluktaki mültecilerin ihtiyaçlarını karşılayamayan Lübnan'a, BM de yardım ediyor. Ağır kış şartlarının gelmesiyle birlikte ülkede birçok mülteci zor günler yaşıyor. Abdulfettah Ali ve ailesi ise bu mültecilerden sadece biri.

Beş yıl önce Suriye’nin Hama şehrinden Lübnan’a kaçan Abdulfettah ve ailesi, Lübnan'ın güneyinde inşaatı devam eden bir binada yaşıyor. Abdulfettah epilepsi hastası olduğu için tam zamanlı çalışamıyor, dolayısıyla daire kiralayacak parası da yok. Abdulfettah kendisine yardım eden 15 yaşındaki oğlu ile birlikte buldukları yarı zamanlı işlerde çalışsa bile ailenin geçinmesini sağlayacak para elde edilemiyor. Abdulfettah yaşadığı sıkıntıyı şöyle dile getiriyor: “Ben ilaçlarımın parasını ödeyemezken bir de daire kiralayamam. Ödeme gücüm yok. Oğlum da bunu karşılayamaz. Kimse de kalkıp bize bedava daire vermez. Acı da olsa burada yaşamak kira ödemekten daha iyi…”

Abdulfettah’ın eşi Hana, ailesiyle birlikte Lübnan’da bu şekilde geçirdiği ikinci kış olduğunu belirtiyor. Özellikle kış mevsiminde zorlandıklarını anlatan Hana, bazen uyandıklarında çocuklarının yataklarının sular altında kaldığını gördüğünü aktarıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 15 yaşındaki oğlunun yardımlarıyla ayakta duran epilepsi hastası Abdulfettah ve ailesine bazı temel malzemeler sağlıyor. UNHCR görevlisi Nesrin Cafer ise bölgede yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor: “Buradaki ailelerin yaşadıkları inşaat halindeki binalarda kullanmaları için su sızdırmaz, hava geçirmez kontraplak ve plastik levhalar içeren malzemeler temin ediyoruz.”

UNHCR, 30 Kasım 2015 tarihi itibariyle, Lübnan'da bir milyondan fazla Suriyeli mülteci olduğunu açıkladı. Bunların yüzde 50’sinden fazlası garajlar, mağazalar ve inşaatı tamamlanmayan binalar gibi tehlikeli yerlerde yaşamak zorunda kalıyor.

Son verilere göre Ürdün'de 620 bin, 4,5 milyon nüfuslu Lübnan'da 1,1 milyon kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor. Dünyada en fazla mülteci kabul eden ülke Türkiye’de ise 1,7 milyon Suriyeli yaşıyor.
Kaynak: cha