Hollanda'nın Zwolle kentinde bu yıl 6.'sı düzenlenen buz festivalinde konuk ülke Türkiye oldu. Bu kapsamda Türkiye'nin dünyaca bilinen kültürel ve tarihi zenginliklerinden Kapadokya, Ayasofya, Pamukkale ve Efes kitaplığı'nın yanı sıra Şeb-i Arus döneminde semazenler ve Mevlana Müzesi de ilgi görüyor.

Avrupa'nın değişik ülkelerinden ziyaretçilerin beğenisine sunulmak üzere açılan Buz Heykel Festivali'nde ayrıca, Türkiye İhracatçılar Meclisi'ne bağlı Türk Kozmetik Tanıtım Grubu da stant açtı.

Festival müdürü Marc van Aalst, "Festivalde 42 buz heykel ressam ve sanatçısı, 16 farklı ülkeden bir araya gelerek bu buzdan objeleri bir araya getirdiler. Her sanatçı yaklaşık iki buçuk hafta bir çalışmanın sonunda bu eserleri meydana getirdi. 275 bin kilo buz ve 2kar kullanıldı. Dünyaca ünlü eserler var. Tayland'tan, Dubai'ye, Amerika'dan Çin ve Japonya'ya kadar uzanan dünyaca ünlü objeler orijinal buz heykel olarak burada sergileniyor." dedi

"TURİZMDEKİ NEGATİF DURUMU ÇEVİRMEK İSTEDİK"

Snowman kış sporları firması sahibi ve Zwolle Buz Heykel Festivali sponsorlarından biri olan Murat Bilal, Türkiye'de kayak sporunu duyurmak ve geliştirmek için ana sponsorlardan biri olduklarını söyledi. Bilal, "Türkiye'de turizmi 12 aya çıkartma çabası içerisindeyiz. Bunun için buz heykel festivali hedeflediğimiz kitleye hitap ettiği için festival organizatörleri ile irtibata geçtik. Toplam 7-8 hafta sürecek olan bu festivalde Türkiye olarak konuk ülke olarak yer alıyoruz." dedi.

Rusya ile yaşanılan kriz nedeni ile Türkiye'nin içinde bulunduğu negatif durumu bu buz heykel festivali ile pozitife çevirmek istediklerini söyleyen Bilal "Burada çok ciddi bir şekilde kültür var. Bu kültürü içine turizmi ve hatta bizim ihracat ürünlerini dahil edebilir miyiz diye bu insanlar ile konuştuğumuzda çok pozitif dönüş aldım. Çünkü buradaki kitle nihai tüketici. Dolayısıyla bizim ürünlerimizi, bire bir uygulayacağımız insanlar bunlar." dedi.

KÜLTÜREL MANADA TÜRK EL SANATLARI

Hollanda Sanat ve Yetenek Vakfı Başkanı Vecih Er ise "Buz heykeller arasında Türkiye'yi görmek, özellikle Ayasofya Camii, semazenler ile özdeşleşmiş olan Mevlevileri görmek bunun yanın da tarihi turistik Kapodokya, Pamukkale ve Efes'i burada görmek bizleri mutlu etti. Dünya turu kapsamında Türkiye'nin olması ülkemizin tanıtımı kapsamında önemli yer tutuyor. Bizim de S.A.N.A.T Vakfı olarak kültürel manada Türk el sanatları ile alakalı 4 haftalık Türkiye tanıtımı kapsamında bu festivale katkılarımız olacak. Genel hatları ile ebru, hat, tezhip, minyatür ve çini sanatları burada yer alacak." dedi.
Kaynak: cha