ABD'nin New York şehrinde Suriye toplantısının devam ettiği sırada Washington’da konuşan ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD üzerinde kalıcı bir zafer kazanılması için Suriye’de iç savaşın sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye’de barışın sağlanması ve mezhepsel savaşın sona ermesi için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görevden ayrılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Obama, aynı zamanda Esad’ı destekleyen Rusya ve İran gibi ülkelerin politik süreci desteklemeleri durumunda ülkedeki “Öz kaynaklarının korunması” gerektiğini kaydetti.

Obama, Esad’ın bir lider olarak meşruiyetini kaybettiğini fark edip, birkaç yıl önce istifa etmiş olsaydı, Suriye krizinin önüne geçilmiş (körleşmiş) olabileceğini belirtti. ABD Başkanı, IŞİD’in Batı için hala tehlike olduğunu ve örgütün liderlerine hava destekli operasyonların devam etmesi gerektiğini kaydetti. Obama, aşırıcı gruplara karşı Irak ve Suriye’de mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

New York’ta Suriye’nin geleceğinin masaya yatırıldığı toplantı sonrası, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in BM Güvenlik Konseyi’nde konuşması bekleniyor.

Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.
Kaynak: cha