IRAK’ta Bağdat hükümetinin terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elindeki Tıkrit kentine yönelik harekâtı sürerken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de dün sabaha karşı 04.00’te petrol zengini kent olan Kerkük’ün güney ve batısına yönelik geniş çaplı operasyon başlattı. Harekâtta Kerkük’ün güneybatısındaki Havice ilçesini IŞİD’in elinden almak hedefleniyor. ABD öncülüğündeki koalisyon savaş uçakları da Peşmerge güçlerine destek veriyor. Peşmerge Güney Bölge Komutanı Vasta Resul, Kerkük’ün 20 kilometre güneyinde üç yönden saldırdıklarını aktardı. Peşmerge güçleri, Molla Abdullah, Büyük Simaylava, Küçük Simaylava ve Sahre köyleri ile Haraberut Sıra Dağları’nı ele geçirdi. Irak Parlamentosu Kürt Milletvekili Mahmut Osman, şu ana dek operasyonda 150 militanın öldürüldüğünü, Peşmerge’nin kaybının ise 4 olduğunu iddia etti. Osman, koalisyon uçaklarının Musul’dan takviye için gelen IŞİD güçlerini bombaladığını da ekledi. IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin Yardımcısı Kosret Resul, Peşmerge’nin Kerkük’ün güneyinde terör örgütü IŞİD’e yönelik başlattığı operasyona ilişkin, “Peşmerge güçleri, Irak ordusu ve Heşdi Şabi (Halk Toplulukları) birliklerini beklemeyecek. Peşmerge, IŞİD’in elindeki Havice ilçesini ve diğer bölgeleri kurtaracaktır” dedi.

AMERİKA GENELKURMAY BAŞKANI DEMPSEY BAĞDAT’TA

Bu arada IŞİD’in elindeki Tıkrit kentine yönelik Irak operasyonunun sürdüğü bir ortamda ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey Iraklı yetkililerle görüşmek üzere dün Bağdat’a geldi. Irak Başbakanı Haydar el Abadi ile görüşen Dempsey, Irak Savunma Bakanı Halid el Ubeydi ile de ortak basın toplantısı düzenledi. Dempsey, ABD öncülüğündeki koalisyonun sivil kayıplardan kaçınmak için hava gücünü dikkatli kullandığını söyledi. ABD’li komutan, ülkesinin IŞİD’i hedef alırken Irak’ta ilave acılara yol açmak istemediğini de kaydetti. ABD’nin IŞİD’in tahrip ettiği Irak tarihi eserlerini korumak için hava gücü kullanıp kullanmayacağına dair soruya, Dempsey, “Buna bakacağız. Fakat bunun Irak adına yapmamız istenen diğer bütün şeylere uyması gerekiyor” yanıtını verdi.
Irak Savunma Bakanı Halid el Ubeydi ise hükümetinin İran’dan yardım istemek konusunda rahat olduğunu söyleyerek, “Savaştayız” dedi.
Editör: TE Bilişim