Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'deki mültecilerin bir kısmını gruplar halinde kabul edeceklerine dair söz verdiklerini açıkladı.

Hollanda lideri, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da katıldığı mini zirvede mültecilerin Yunanistan’a geçişinin engellenmesini ele aldıklarını ifade etti. Rutte, Türkiye ile birkaç hafta önce anlaşma sağlandığını ve bu anlaşmanın bir an önce yerine getirilmesi gerektiğini, Davutoğlu'na toplantıda söylediklerini aktardı.

Rutte şöyle konuştu: "Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Türkiye’den Yunanistan’a geçen mültecilerin sayısının tamamen sıfıra geçmesini görüştük. Türkiye, Avrupa Birliği’nin Türkiye’de bulunan mültecilere maddi yardımda bulunacağını biliyor. Ve eğer Türkiye’deki mültecilerin sayısı artarsa Avrupa Birliği bu konuda da Türkiye’ye yardımcı olacak. Türkiye’ye mültecileri gruplar halinde Avrupa’ya götüreceğimizin sözünü verdik. Bütün AB üye ülkelerinin devlet başkanlarının da olacağı zirvede Türkiye ile yine buluşup ve ayrıntılı görüşeceğiz. Bir önceki zirvede Türkiye ile anlaşma sağladık ve bunun yerine getirilmesini bekliyoruz."

BELÇİKA BAŞBAKANI: TÜRKİYE İLE GÜVEN OLUŞTURMA GAYRETİNDEYİZ

Belçika Federal Başbakanı Charles Michel, mülteci krizi ile mücadelede Türkiye'ye henüz fazla güven duymadıklarını söyledi. Belçika başbakanı, Davutoğlu'nun da katıldığı mini zirve ile karşılıklı güveni artırma gayretinde olduklarını söyledi.

AB Zirvesi öncesinde açıklama yapan Michel, Türkiye’nin görevlerini hatırlattı. Michel, Türkiye’nin acil ve mutlak şekilde; insan kaçakçılarını önlemesi, sınır kontrolünü artırması ve mülteci akımının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

Michel şöyle konuştu: “Türk yetkililerle yaptığımız bu tür görüşmeler sayesinde karşılıklı güven oluşturma gayretindeyiz. Doğruyu söylemek gerekirse şu an Türkiye’ye güvenimiz pek yok. Ama görüşmelerde duyduğum kadarıyla mülteci akınını Yunanistan’a doğru durdurmak için çeşitli önlemler alınıyor ve bunun iyi bir gelişme olduğunu görüyoruz. Türkiye'nin verdiği sözleri tutması gerekiyor. Türkiye’nin görevleri; sınır kontrolü, insan kaçakçılığı ve mültecilerin ülkede kalması. Mültecilere iş hakkı tanınması ve mültecilerin insani şartlarda yaşaması gerekiyor. Türkiye bunları acil ve mutlak şekilde dikkate alması lazım. Bulgaristan’a ve Yunanistan’a da sınır güvenliği konusunda yardım edilmesi gerekiyor."
Kaynak: cha