Yılbaşı akşamı Köln ve Hamburg’da kadınlara yönelik taciz olaylarına Alman halkı kadar ülkeye gelen mülteciler de tepki gösteriyor. Afgan Ahmad Velid, yaşanan olayların kendileri için sıkıntı oluşturduğunu söylerken, Suriyeli Mümine Kurdi, Köln olaylarını insanlığın kabul etmediğini belirtti. Taciz yapanların cezasını çekmesi gerektiğini söyleyen Afgan kökenli Frutan, olaylar sonrası tüm mültecilerin zan altında kaldığını söyledi.

Mosaik Kültür Merkezi, geçtiğimiz günlerde Suriye, Afganistan, İran ve Irak gibi ülkelerden gelen yaklaşık 20 mülteci ailesini akşam yemeğinde buluşturdu. Mültecilere Almanca dil kursu sunan 'Teachers on the Road' kurumu ile düzenlenen programda amaç yemek ve tatlılarla evin sıcaklığını ve aile ortamını yaşatmaktı. Bunun yanı sıra, ihtiyaç sahibi mültecilere elbiseler de dağıtıldı. Programa katılan mülteciler, Yılbaşı gecesi Köln ve Hamburg'da yaşanan kadınlara yönelik taciz olaylarını kendileri için sıkıntı oluşturduğunu ve buna tepkili olduklarını belirtti.

Bunlardan birisi Afgan Ahmad Velid. Almanya'ya üç ay önce gelen Velid, Frankfurt'ta geçici mülteci yurdunda kalıyor. Bazı mültecilerin Köln'de sergiledikleri davranışı kötü olarak nitelendiren Velid, "Biz, mülteciler olarak bu davranışı kınıyoruz. Böyle bir şeyin olması bizim için çok büyük bir sıkıntı oluşturdu." dedi.

Köln olaylarından sonra Frankfurt'ta bile zan altında kaldıklarını anlatan Velid, "Genç kız veya bayanlar, bizi gördükleri zaman yollarını ve yönlerini değiştiriyorlar. Onlar, tüm mültecilerin aynı olduğunu ve ‘Bize saldıracak’ diye düşünüyorlar. Ancak bu öyle değil." şeklinde konuştu. Almanların mültecileri kabul ettiklerini, yaşamaları için ev, yemek ve ihtiyaç duydukları her şeyi verdiklerini ifade eden Velid, mültecilerin buna kötü bir davranışla karşılık vermemeleri gerektiğini belirtti.

'ALMANYA'DA Kİ HAYATA AYAK UYDURMAK İÇİN SABIRLI OLMALIYIZ'

Suriye'den 4 ay önce gelen Mümine Kurdi ise, Köln'de yaşanan olayların insan doğasına aykırı olduğunu ve insanlığın kabul etmediğini söyledi. Buna rağmen, her toplumda buna benzer sıkıntıların meydana geldiğini belirten Kurdi, kız ve kadınların her yerde aynı olduklarını, erkeklerin onlara kız kardeşi, anne ve kızları gibi bakmaları gerektiğini ifade etti.

Savaştan dolayı Almanya'ya gelen Kurdi ülkelerinin her tarafının harap olduğunu belirterek, "Biz ülkemizi bırakıp buraya mülteci olarak gelmeyi istemedik. Bu durum çoğu insanın da hoşuna gitmiyor. Her insan kendi ülkesinde kendi akrabalarıyla, arkadaşlarıyla, evleriyle ve kendi eşyalarıyla kalmak ister. Ancak bizim buradaki hayata ayak uydurmak için sabırlı olmamız gerekiyor." dedi. Almanların ise mültecilerin durumunu anlayışla karşıladığını söyleyen Kurdi, Almanların sadece Suriyeli değil aynı zamanda ülkeye gelen tüm insanlara yardım etmek için en iyi şekilde seferber olduklarını belirtti.

'KÖLN OLAYLARI, TÜM MÜLTECİLERİ ZAN ALTINDA BIRAKTI'

Taciz olaylarından rahatsız olan diğer bir isim ise Afgan Lütfullah Frutan oldu. Offenbach'ta geçici mülteci kampında kalan Frutan, Köln olaylarını hiç kimsenin hoş karşılamadığını belirtti. Taciz yapanların cezasını çekmesi gerektiğini söyleyen Frutan, yaşanan olaylar sonrası tüm mültecilerin zan altında kaldığını sözlerine ekledi.

"Almanlar bizi çok iyi karşıladılar." diyen Afgan genç sığınmacı, bazı Almanların kampa gelerek yardım ettiklerini ve eşya ve yemek getirdiklerini belirtti. Ancak bu yapılan iyiliğe kötü davranışla karşılık verilmemesi gerektiğini bunun saygısızlık olduğunu vurguladı.

Almanya'da insanların sıkıntısız yaşayabileceklerini dile getiren Frutan şöyle devam etti: "Burada bomba patlamıyor. Bizim yaşadığımız ülkeye bir bakıyorsun, 10 adam ölmüş. Dışarı çıkıyorsun yine bomba patlamış. Almanya'da geceleri rahatça uyuyabilir, dışarı çıkabilir, her yere gidebilir ve rahatça insanlarla tanışabilirsin."
Kaynak: cha