'Arap Devrimi'nin başlangıcının beşinci yıldönümünü kutlamak üzere Tunus’un Sidi Bouzid şehri başta olmak üzere birçok bölgesinde etkinlikler düzenleniyor. 2015 yılı Nobel Barış Ödülü sahibi Diyalog Dörtlüsü de Sidi Bouzid şehrinde yapılan etkinliklere katıldı.

Diyalog dörtlüsünden İşçi Sendikası Başkanı Hüseyin Abbasi yaptığı açıklamada “Nobel Barış ödülünü aldığımızdan bu yana yabancı yatırımcıları ülkemize yatırım yapmaya ikna etmekle uğraşıyoruz” dedi. Sidi Bouzid, yıllardır devlet tarafından ihmal edilmesi ve yatırımların azlığı ile biliniyor.

Tunus'ta 'Arap Baharı' bundan beş yıl önce 17 Aralık'ta Sidi Bouzid şehrinde Mohammed Bouazizi’nin kendini yakmasıyla başlamıştı. Seyyar satıcılık yapan Bouazizi, kadın zabıta memurunun tokat atması üzerine valiliğe gitmiş ve kendisini dinleyecek muhatap bulamaması sonucu üzerine benzin dökerek kendisini yakmıştı.

Olayın ardından Sidi Bouzid başta olmak üzere birçok şehirde protestolar başlamış; polis merkezleri yakılıp yıkılmış ve büyük bir toplumsal patlama yaşanmıştı.

Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Ben Ali ve akrabalarının yıllardır yaptıkları yolsuzluk ve istibdat yönetimi sebebiyle iktidara karşı öfke ile dolan halk, Bouazizi’ye yapılan muameleyi protesto edenlere karşı şiddet kullanılması sebebiyle daha da öfkelenerek sokaklara dökülmüştü.

Sidi Bouzid'de başlayan olaylar, 14 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Ben Ali’nin ülkeden ayrılması ile sonuçlanmıştı.
Kaynak: cha