Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İngiltere Parlamentosu'nda İçişleri Seçilmiş Komitesi'ne İngiltere'den IŞİD'e katılmak için Türkiye üzerinden seyahat eden üç İngiliz kız ile ilgili bilgi verdi. Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, “Kayıp kızların bilgileri bize zamanında ulaşmadı” dedi.

İngiltere Parlamentosu'ndaki toplantıda kayıp kızlardan Amira Abase'nin babası Hussen Abase, Hatice Sultana'nın kuzeni Fahmida Aziz ve Şahima Begüm'ün ablası Şahmima Begüm, Londra Polis Teşkilatı Başkanı Sir Bernard Hogan ve Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç'in bilgilerine başvuruldu.

Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İngiltere'den IŞİD'e katılmak için Türkiye üzerinden seyahat eden üç İngiliz kız ile ilgili iddiaları araştıran on kişilik Seçilmiş Komite'nin yaklaşık 20 dakika süren görüşmede sorularını yanıtladı.

Kayıp kızlarla ilgili ellerinde bulunan resmi kayıtlar hakkında bilgi veren Büyükelçi Bilgiç, kayıp kızların isimleri ve detaylı bilgilerin İngiliz yetkililer tarafından zamanında verilmediğini ifade ederek; “Kızlar 17 Şubat tarihinde 18.40'te İstanbul'a varmış. İngiliz yetkililerden bize bir gün sonra akşam 19.55'te bir elektronik posta gönderilmiş ve elektronik postada sadece üç kayıp kız olduğuna dair bilgi yer alıyordu. Kızların isimleri ve detay bilgiler 22 Şubat'ta İnterpol'ün sisteminde yer almaya başladı. Bize o tarihe kadar detaylı bilgi verilmedi” dedi.

Komite üyelerinin Türk Hava Yolları'nın ihmali olabileceği yöndeki soruları da yanıtlayan Bilgiç, Türk Hava Yolları'nın Avrupa'nın en iyi havayolları seçildiğini vurgulayarak, genç yolcuların seyahat etmesiyle ilgili prosedürlerin uluslararası havacılık otoritelerinin uygulamaları ve İngiliz havacılık güvenliği ile ilgili kanunlarla uyumlu olduğu ifade etti.

Kızların bulunup İngiltere'ye geri getirilme ihtimali olup olmadığı sorusuna da Bilgiç, “İki ülkenin birlikte yakın bir çalışma yürütmesi gerekir” dedi.

“ÇALDIKLARI ALTINLARI BOZDURUP BİLET ALDILAR”

Öte yandan bilgisine başvurulan Londra Polis Teşkilatı Başkanı Sir Bernard Hogan-Howe ise ailelerden özür diledi. İŞİD'e katılmak için Suriye'ye gittikleri iddia edilen kızların aileleri, İngiliz polisini önemli bir mektubu doğrudan kendilerine iletmek yerine kızlara vererek ihmalkarlık yapmakla suçladı.

Başkan Sir Bernard Hogan ise ailelerden özür dileyerek “Mektubun size ulaşmadığı için üzgünüz, özür dileriz. Kızların Suriye'ye geçişini engellemek için elimizden gelen her şeyi yaptık” dedi.

Milletvekilllerinin “Türk polisinin ihmali olabilir mi”? sorusuna ise ; Başkan Sir Bernard Hogan,“Türk polisi elinden geleni yaptı. Terörle mücadele konusunda yaptığımız işbirliği ve ilişkilerimiz çok iyi. Ellerinden gelenin en iyisini yaptılar” dedi. Hogan ayrıca kızların Türk Hava Yolları biletlerini bir seyahat acentasından peşin para vererek aldıklarını bu parayı da ailelerinden çaldıkları altınları bozdurarak ele geçirdiklerini söyledi.

Kızlarının Suriye'ye gitme planları hakkında bilgi sahibi olmadıklarını ifade eden kayıp kızların aileleri, önceden konuyla ilgili bilgi sahibi olmaları durumunda kızlarının Suriye'ye gidişini önleyebileceklerini dile getirdiler.

Daha önce oturma katılması beklenen Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil ise parlamentodaki oturuma katılmadı.
Editör: TE Bilişim