UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, yazılı açıklamasında, terör örgütü IŞİD'in, Asurlular döneminden kalma antik Nemrut şehrinden sonra Musul'daki antik El-Hadar kentinde de tarihi eserleri yağmalamasını "kültürel temizlik" olarak niteledi.
Bokova, "Hadar'ın tahribatı Irak'ta devam eden bu korkunç kültürel temizlik stratejisinde bir dönüm noktasını teşkil ediyor" ifadesini kullandı.
Antik kent, UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde bulunuyor.
UNESCO, sayısız medeniyete evsahipliği yapan Irak'taki tarihi ve kültürel mirasın IŞİD tarafından yok edilmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını ve söz konusu eserlerin korunmasını istemişti.
MÖ. 2. yüzyılda kurulan, tapınakları ve hamamlarıyla ünlü Hadar kenti, Bizans ve Sasani gibi dönemin büyük imparatorluklarının mücadelesine sahne oldu.
IŞİD militanlarının, dün, Musul'un güneydoğusunda bulunan, Asurlular döneminden kalma Nemrut kentine saldırması sonucu tarihi mekanın enkaza döndüğü belirtilmişti.
Terör örgütü IŞİD, 26 Şubat'ta da sosyal medya üzerinden, militanların, ülkenin kuzeyinde yer alan Musul Müzesi'ndeki heykel ve kıymetli sanat eserlerini balyozla kırdığını gösteren video kaydı yayınlamıştı. Bu olaydan bir hafta önce de Musul Kütüphanesi'ne saldıran militanlar, 8 binden fazla tarihi kitabın bulunduğu kütüphaneyi ateşe vermişti. Burada, Osmanlı, Abbasi, Eyyubi dönemine ve çeşitli medeniyetlere ait değerli el yazması eserler bulunuyordu.
Editör: TE Bilişim