Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt, haftasonu Kopenhag'da gerçekleşen saldırılara ilişkin olarak saldıran sorumlu olan silahlı saldırganların herhangi bir organize örgütün parçası olmadıklarını ve saldırganlanları daha geniş bir terör ağıyla bağlantılı olduklarına dair herhangi bir ipucu bulunmadığını söyledi.

Helle Thorning-Schmidt, aynı zamanda şiddetli saldırılara dikkat çekerek, dayanışmaya dayalı bir ulusalcılık anlayışı telkininde bulundu.

Cumartesi günü Kopenhag, Danimarka'daki bir sinagoga ve ifade özgürlüğü etkinliğine silahlı bir saldırı düzenlenmişti. Saldırılarda biri ifade özgürlüğü etkinliğine katılan Danimarkalı film yapımcısı bir diğeri ise sinagogun dışında başından vurulan Yahudi güvenlik görevlisi olmak üzere iki kişi öldü. 5 polis görevlisi de yaralandı. Polis saldırıları gerçekleştiren kişiyi vurarak öldürdü. Silahlı saldırgana yardım ettiği şüphesiyle tutuklanan 2 kişi ise 10'ar gün hapis cezasına çarptırıldı.

Bu saldırı Danimarka'da son 30 yılda gerçekleştirilen ilk ölümlü terör saldırısıydı.

Danimarka Başbakanı Thorning-Schmidt'in Pazartesi günü gerçekleştirdiği basın açıklamasına Danimarka ve uluslararası basın büyük ilgi gösterirken, Thorning-Schmidt "Yahudi cemaatine yapılan saldırı Danimarka'ya yapılmış bir saldırıdır.' dedi. 'Yahudi cemaati olmadan Danimarka aynı şekilde kalamaz."
Editör: TE Bilişim