YUNANİSTAN, yarın yapılacak toplantıya kitlendi. Yunan Başbakanı Aleksis Çipras ile Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in Avrupa turlarında umdukları desteği bulamamaları ve önce Eurogroup ardından da AB Zirvesi’nde Yunanistan ile ilgili olumsuz ortam Yunanlıları ürküttü.

YURTDIŞINA KAÇIYOR
Buna, AB ve IMF ile anlaşma sağlanamaması halinde 28 Şubat sonrasının belirsizliği de eklenince, Yunanlılar 2 haftada bankalardan 3 milyar Euro çekti. Banka hesaplarından hergün çekilen 400-500 milyon Euro’nun yurtdışına gittiği bildirildi. Yunan bankalarındaki mevduat hesapları aralık ayından bu yana 18 milyar Euro azalarak 147 milyar Euro’ya düştü. Yunan bankalarındaki nakit sıkıntısı, Avrupa merkez bankası’nın (ECB) Acil Yardım Fonu’ndan (ELA) gelen destekle karşılanıyor. ECB, ELA’ya Yunanistan’a destek talimatını her 15 günde yeniliyor. Atina’da henüz yoğun olmamakla birlikte, anlaşma sağlanmaması ve ELA’nın para musluklarını kapatası halinde 2 yıl önce Kıbrıs Rum Kesimi’nde olduğu gibi Yunanistan’da da para çekmeye sınırlama getirilmesi senaryoları dolaşmaya başladı.

PENCEREDEN PARA İSTİYOR
Bu arada, Avrupa’dan gelen son mesajlar da Atina’daki endişeyi arttırdı. AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker “France 24” kanalındaki demecinde, “Anlaşmadan uzak noktada bulunuyoruz. Yunanistan’ın bir programa ihtiyacı var ve hala mevcut bir program (2012’de imzalanan 2. Kurtarma Paketi Anlaşması) var. Yunanistan bu programın uzatılmasını istemeli” dedi.

Alman Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Hans Michelbacht ise “Atina bize ‘pencereden atmamız için para getirin’ diyor. Atina müzekere için irademizi abartmasın” diye konuştu.
Başta Atina olmak üzere ülkenin pek çok şehrinde bugün Yunan Hükümeti’ne destek mitingleri düzenlenecek. Hükümetin desteklediği bu mitinglerin hedefi Avrupa’ya “Çipras’ın yanındayız” mesajı verilmesi.

12 YILLIK KAŞKOL
GEÇEN haftaki Eurogroup toplantısında taktığı Burberry marka pahalı kaşkolu yüzünden yapılan eleştirileri Maliye Bakanı Yanis Varufakis twitter hesabından yanıtladı.
Varufakis, kaşkolu eşinin 12 yıl önce kendisine hediye ettiğini belirterek, eleştiri yazan George Proev adlı birine “Şimdi tatmin oldun mu?” diye cevap verdi. 
Editör: TE Bilişim