Düzce Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü tarafından bireylerin eğitim ve iyileştirilmeleri hususunda birtakım projeler gerçekleştiriliyor. Eğitim ve iyileştirme faaliyetlerinde sanat ve kültür öğelerinin yer verilerek farklı bir tarzda hazırlanan “Hayata Bir Nota’da Bizden” isimli proje Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığının 2014 yılı Haziran ayı toplantısında kabul edilerek hayata geçirildi.
‘’Hayata Bir Nota’da Bizden’’ adlı proje ile bireylerin müzikle tanışması, grup içerisinde yer alması ve hayata farklı bir bakış açısı elde etmeleri amaçlandı. Bu kapsamda denetimli serbestlik tedbiri altında olan bireyler ile Düzce Belediyesi orkestrası 3 Temmuz 2014 tarihinde yaklaşık 4 ay süre ile Düzce Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde çalışarak bir konser programı hazırlandı. ‘’Hayata Bir Nota’da Bizden’’ isimli proje Koruma Kurulları bünyesinde yapılan projeler açısından bir ilk olma niteliği taşımakta olup bu tür çalışmalara öncülük yapacağı düşünülen faaliyet Düzce Adliyesi Konferans Salonunda il protokolünün katılımıyla gerçekleştirildi.
Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek “1 Haziran 2005 yılında değişen CMK ile mevzuatımızda bazı değişliklere gidilerek, Denetimli Serbestlik sistemi ile işlenen suça göre infaz sisteminin farklılaşması sağlanmış bazı bireyler için kamuya yararlı bir işte çalışma, madde bağımlıları için tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri, tutuklu yargılama yerine adli kontrol tedbirleri ve konutta infaz gibi bir takım alternatifler getirildi. Bu sisteme katkı sağlamak amacı ile çeşitli projeler gerçekleştirildi” dedi.
Başsavcı Şimşek ayrıca, “Burada Hayata Bir Nota Da Bizden adlı proje kapsamında hazırlanan konser programı için toplanmış bulunmaktayız. Bu proje ile bizler denetimli serbestlik tedbiri altında bulunan bireylerin doğru şekilde desteklendikleri takdirde neler yapabileceklerinin bir örneğini hep beraber izleyeceğiz. Bu proje bize bu anlamda bir örnek teşkil ettiği gibi herhangi bir şekilde suça bulaşan kişilere de başka bir hayatın kapılarını aralamaktadır” ifadeleri kullandı.
Düzce Valisi Sayın Ali İhsan Su’da yaptığı konuşmada “Dünyada ki tüm sistemlerin felsefi anlamdaki hedefinin insan olduğunu, insanı mutlu etme adına sistemlerin çalışmaları olduğunu bunun en başta gelen unsurunun insanı suçtan korumak olduğunu, tüm bu tedbirlere rağmen suç işleyen insanların cezalandırılmasında bile amaç ve gayenin insanı rehabilite etmektir. Bununla amaçlanan insanı yeniden topluma kazandırmaktır. Türk Ceza infaz sisteminde bunun yansımalarını gördük. Bugün burada toplanma amaçlarının da eğitimle insanın neler yapabileceğini görmektir. Projede yer alan bireylere ve denetimli serbestlik personeline teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
‘’Hayata Bir Nota Da Bizden’’ adlı konserde 24 kişilik koro tarafından Türk Sanat Müziğinin güzide 16 eseri ile Türk Halk Müziği seçmelerinden oluşan 10 eser seslendirildi.
Bireylerin müzikle tanışmaları, grup içerisinde yer alması, hayata farklı bir bakış açısı elde etmeleri amacıyla 4 aylık bir çalışmanın ardından sahnelenen koro, projeye destek veren kurum ve kuruluşların temsilcilerine plaket, koroda yer alanlara teşekkür belgelerinin sunulmasının ardından izleyenlerin alkışları ile sona erdi.
Kaynak: iha