Edirne’de hayvan üreticileri Keşan ilçesinde uygulanan karantina ile ilgili alım satım yapamadıkları için sıkıntılar yaşadıklarını kaydetti. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, uzun süreden beri devam eden karantinanın hayvanlarda görülen çiçek hastalığından kaynaklandığını söyledi.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, çiçek hastalığının çok etkili bir hastalık olduğunu belirterek, kendisine rutin bir hastalık olduğu ifade edildiğini söyledi. Her yıl mutlaka bu hastalığın yaşandığını dile getiren Vali Şahin, "İpsala, Keşan, Uzunköprü’de sadece kuzuların yavruları, kuzularda görülüyor. Çünkü o antikorları koyundan kuzulara geçmediği için onlarda görülüyor ki, bugüne kadar ölen kuzu sayısı daha çok ikili rakamlarda, çok düşük rakamlarda. Bu Mavi Dil Hastalığı gibi değil. Biz bu Mavi Dil Hastalığı’nı hakikaten çok iyi, başarıyla 289 bin hayvan aşılayarak atlattık. Tabi ki o hayvanların da dezenfekte edilip gömülmesini arkadaşlar sağlıyor. Şu anda çiçekle ilgili aşılarımız da hızla devam ediyor. 2011-2012 ve 2013 yıllarında da bu hastalık görülmüş. Var olan bir şey, korkulacak hiç bir durum yok" dedi.
"KURBAN BAYRAMINDAN BERİ KAPALI DEĞİL"
Hayvan Borsası ve hayvan pazarının kısa bir süre kapalı olabileceğini ifade eden Vali Şahin, "Tabi ki bulaşıcı olduğundan geçici bir süre kapatırlar. Ama söylendiği gibi Kurban Bayramı’ndan itibaren kapalı değil. Borsa kapalı olabilir. Benim için hayvan pazarı önemli. Hayvan pazarı da belki bulaşmasın diye belki bir kaç günlüğüne kapatmışlardır. Şu anda tüm aşılama ekipleri aşılama çalışması yapıyor" şeklinde konuştu.
Kaynak: iha