Türkiye ile Bulgaristan arasında sınır oluşturan Tunca Nehri’nin Türk ve Bulgar ressamlar tarafından çizilen resimleri Edirne Belediyesi’nin kardeş şehri Yambol’da sergilendi. Sergiye Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da katıldı.
Edirne ve Yambol Belediyeleri’nin ortak çalışması olarak başlatılan, "Üç Sergi İçinde Tunca" isimli resim projesi kapsamında, Edirne ile Bulgaristan’ın Yambol ve Stara Zagora şehirlerinden geçen Tunca Nehri, ressamların eserlerinde farklı açılardan yansıtıldı. Hazırlık döneminin ardından yapılan eserler, Yambol’da düzenlenen sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Sergi açılışı dolayısıyla Yambol Belediye Başkanı Georgi Slavov’un daveti üzerine şehre giden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, projenin en önemli özelliğinin, ortak havzadaki kültürlerin geçmişten geleceğe taşınması olduğunu söyledi. Gürkan, sergi teklifi geldiğinde bunu sanatsal bir proje olması nedeniyle hemen kabul ettiğini belirterek, "Yambol bizim kardeş şehrimiz, Yambollular da bir anlamda Edirne’nin kardeşleri. Bu proje teklifi Yambol Belediyesi’nden gelince hiç düşünmeden kabul ettim. Sanatçı arkadaşlarımız da bu projede memnuniyetler yer aldılar. Edirne’de bu anlamda güçlü bir üniversite ve güçlü bir güzel sanatlar bölümü var. Bu projenin önemli bir tarafı da, ortaya çıkacak sanat eserlerinin bizim ortak havzada buluştuğumuz kültürleri geçmişten geleceğe taşıyacak olmasıdır. Ben bu anlamda her iki ülkeden bu etkinliğe katılan, sanatları ile eserleri ile bu projeyi gerçekleştiren bütün sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bugün Yambol’u detaylı olarak gezdik. Kenti dolaştık, insanları ile karşılaştık. Sayın başkan, bir kentte yaşayan insanların konforlu yaşamı için gerekli her şeyi yapmış ve yapmaya devam ediyor. Kendisi benden daha tecrübeli bir belediye başkanı. Benim de o anlamda kendisinden öğreneceğim şeyler var. Park düzenlemesi yapılmış, orası çok hoşuma gitti, umuyorum biz de Edirne’de aynısını yaparız ve biz de sizi gezdiririz" dedi.
Edirne ve Yambol Belediyesi meclis üyelerinin de katıldığı sergi açılışında konuşan Yambol Belediye Başkanı Georgi Slavov da, iki kardeş şehrin düzenlediği serginin ilerideki işbirliğinin de göstergesi olduğunu söyledi.
Slavov, "Umuyorum ki bu sergi sanatçılarımızı teşvik edecek ve destek verecektir. Buradaki sergide, 3 şehrin sanatçılarının Tunca nehrine bakış açılarını ve yorumlarını izleyeceğiz. Edirne Belediye Başkanı ve meclis üyelerini aramızda görmek bize mutluluk veriyor. Bu sergi, bizim şehirlerimizin işbirliğinin resmi tarafıdır. Sayın Gürkan ile görüşmemizde iki belediye arasında gerçekleştirilebilecek somut çalışmaların haritasını çizdik. İşbirliğimizi ve iyi niyetimizi halklarımıza taşımak istiyoruz. Amacımız her iki şehrin halkları birbirini daha iyi tanısın, bunun için de biz somut fikirlerimizi hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.
Projede Edirne adına ressamlar İbrahim Dinçeli, Baybora Temel, Mehmet Enis Şensever, Mustafa Haykır ve Ruken Aslan yer aldı. Resim sergisinin finalinin 6 Kasım tarihinde Edirne’de gerçekleştirileceği kaydedildi.
Kaynak: iha