Berlin’de İstanbul Aydın Üniversitesi, UNESCO Kültürel Diploması Kürsüsü ve Humboldt Üniversitesi’nin iş birliği ile gerçekleşen “Avrupa’nın Türkiye Algısı” konferansında konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın “Hiçbir milleti asimile etmeye kalkmadık, biz haçlı seferlerini unuttuk, Avrupa Viyana’yı unutmadı” dedi.
Almanya’nın Başkenti Berlin’de İstanbul Aydın Üniversitesi, UNESCO Kültürel Diploması Kürsüsü ve Humboldt Üniversitesi’nin iş birliği ile gerçekleşen “Avrupa’nın Türkiye Algısı” konferansı yoğun ilgi gördü. Humboldt Üniversitesi Jakob-und Wilhelm-Grimm-Zentrum adlı merkezde düzenlenen konferansa Sivil Toplum Örgütü Kuruluşları, İş adamları ve akademisyenler katıldı. Konferansın açılış konuşmasını Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen ve İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın yaptı.
Dr. Mustafa Aydın, Türklerin tarihte Avrupa’da Viyana kapılarına kadar dayandıklarını ve uzun yıllar hakimiyet kurduklarını söyledi. Aydın, “Hiçbir milleti asimile etmeye kalkmadık, biz haçlı seferlerini unuttuk, Avrupa Viyana’yı unutmadı” diye konuştu. Berlin Başkonsolosu Ahmet Başar Şen, Almanya’da uyum konusunda büyük başarılara imza atan Türk toplumu hakkındaki ön yargılarla daha etkin mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Federal Almanya Milletvekili ve Türk-Alman Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, Michelle Müntfering ise, her ülkede ön yargıların olduğuna dikkat çekti. Türklerin sanıldığından daha büyük çapta uyum sağladığını belirten Müntefering, kültürler arası köprüler kurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitesi olduğunu vurgulayan Dr. Aydın, “Uygulamalı eğitim sayesinde bugüne kadar mezun olan 23 bin öğrencinin yüzde 86’sının iş sahibi oldu. Üniversite olarak Batı Araştırmaları Merkezi’ni kurduk. Her iki toplum da ortak değerlerde bulunması gerekiyor. O nedenle de” Avrupa’da Türkiye Algısı ” gibi bir konuyu seçtik dedi.
Konferansa, katılımları sayıları ile Almanların Türklerden daha fazla ilgi gösterdiği de dikkat çekti.
Kaynak: iha