Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Merkez Bankası arasında geçen hararetli ‘faiz indirimi’ tartışmalarıyla doların rekor seviyelere ulaştığı Şubat ayında, ödemeler dengesindeki kaynağı belirsiz para girişinde son 17 yılın rekoru kırıldı.

Kur artışıyla döviz çıkışının yaşanması gerekirken 4.3 milyar dolar kaynağı belirlenemeyen döviz girişini değerlendiren uzmanlar bu durumun garipliğine dikkat çekiyor.

"HESAPLAMA HATASIYLA AÇIKLANAMAZ"

Uzmanlar, ödemeler dengesinde ‘net hata noksan kalemi’nde yer bulan bu belirsiz para girişinin hesaplama hataları ve zamansal farklılıklardan kaynaklanabileceğini ancak bu denli büyük bir döviz girişinin hesaplama hatasıyla açıklanamayacağını savunuyor

Muhalefet partileriyse, AKP’ye şeffaflık uyarısı yapıyor ve paranın kaynağının derhal açıklanmasını talep ediyor.

"KÖRFEZ ÜLKELERDEN GELİYOR"

17-25 Aralık soruşturmasında önceki yıllarda yaşanan kaynağı belirsiz döviz girişlerinde Rıza Sarraf’ın önemli bir ‘aracı’ olduğu gündeme gelmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, sadece bir ayda Türkiye’ye giren 4.3 milyar doların yıllık cari açığın onda birine karşılık geldiğini hatırlattı.

Öztrak, AKP döneminde bu ‘gizemli’ döviz girişlerinin sistematik bir hale geldiğine dikkat çekerek, “AKP Hükümeti ve Merkez Bankası, rekorlar kıran kaynağı belirsiz para girişi üzerindeki gölgeyi kaldırmalı, derhal bu konuda kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapmalıdır” çağrısında bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu da son yıllardaki kaynağı belirsiz döviz girişlerinin bilhassa seçim dönemlerine yaşanadığını vurguladı.

Döviz girişinin Körfez ülkelerinden sağlandığı tahmininde bulunan Tanrıkulu, “Korkarım; gene böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Bu kadar tesadüf de fazla.” dedi.

Tanrıkulu, şöyle devam etti: “Çekinecek bir şey olmazsa çıkar açıklarlar. Öyle yapmadıkları sürece, ödemeler dengesi ‘net hata kalemi’ kuşku uyandıracaktır” ifadelerini kullandı. 
Editör: TE Bilişim