(Gelişmeler ve görüş eklendi)
Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 5 Kasım () - Doların küresel piyasalarda güç kazanması, güvenli limandaki kayıpları artırdı ve bir ons altın son 4.5 yılın en düşük düzeylerine kadar geriledi.

Altının ons fiyatı Hong Kong Borsası'nda işlemlere 1,160 dolar sınırının hemen altında başladı. Altının kayıpları daha sonra hız kazandı.

Altının Hong Kong'da başlayan kayıpları Londra'da da sürdü ve 1 ons altın, Nisan 2010 tarihinden bu yana en düşük düzey olan 1,144.01 dolara kadar geriledikten sonra 1,145 - 1,148 dolar aralığında hareket etmeye başladı.

KAPALIÇARŞI
Küresel piyasalardaki gelişmelerin etkisiyle, Kapalıçarşı'da külçe altının gramı 82 liraya, çeyrek altın da 143 liraya düştü.

PETROL DE İNİŞTE
Suudi Arabistan'ın ABD'li müşterilerine yaptığı özel indirimlerin ardından Brent ham petrolünün kayıpları da hız kazandı.

Brent ham petrolünün varil fiyatı, Çin'de açıklanan zayıf verilerin ardından kayıplarını artırarak 1 doların üzerinde düşüşle ve 81.88 dolar düzeyine kadar geriledi.

Brent petrolün varili 80 dolara doğru inerken, ABD hafif ham petrolünün varil fiyatı da 77 doların da altına inerek 76.62 dolara kadar indi.

DOLAR 2.24'Ü GEÇTİ
Petrol fiyatlarındaki düşüşün, Türkiye'nin cari işlemler açığını daraltmada olumlu katkı yapacağı beklentisiyle güç kazanan lira, dolar endeksinin 4.5 yılın zirvesine çıkmasıyla gevşedi.

Güne 2.2260 - 2.2280 lira dolayında başlayan dolar gelen alımlarla 2.24 liranın üzerine çıktıktan sonra, 2.2380 - 2.2390 lira arasında hareket etmeye başladı.

"ALTINA EN BÜYÜK DARBE FAİZ ARTIRIMI"
'nın sorularını yanıtlayan Troy Kıymetli Madenler Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Taşdelen, altın fiyatlarındaki düşüşün doların güç kazanmasına bağlı olduğunu belirterek, "Doların değerlenmesi altın fiyatlarının düşüşünde öne geçiyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı 2015 yılının ikinci yarısında başlayacak gibi görünüyor. Faiz artırımları altına en büyük darbe olur diye düşünüyorduk" dedi.

Altının onsunun bugün 1,145 dolar seviyelerini gördüğünü hatırlatan Taşdelen, "Gümüş de altının gölgesi ve yatırım aracı olarak o da düşüyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş de altın fiyatlarını etkiliyor. Jeopolitik riskler de artık satın alındığı için fiyatları tutamıyor. Altın ABD tarafındaki gelişmelerle bu hale geldi" dedi ve ekledi:

"FİYATLAR MALİYETLERE DOĞRU DÜŞÜYOR"
"Altının fiyatı maliyetine çok yaklaşmaya başladı. Dünyada yüksek altın fiyatları varken daha yüksek maliyetlerden altın çıkarılıyordu. Şimdi bunlar da yok. Maliyetlere doğru gerileyen altın fiyatları daha fazla sert düşüşlere yol açmaz. Altının onsu 1,100 dolar seviyelerine kadar iner; ancak, buradan bir alımla tekrar 1,200 dolar seviyelerine çıkar. ABD verilerinde son çeyrekte bir yavaşlama olursa bu altına bir alım getirir. ABD tarafındaki veriler çok çok ön planda. Altın fiyatları artık maliyetlere yaklaşıyor, artık arzda da sıkıntılar yaşanabilir."

ABD SEÇİMLERİ VE PİYASALAR
ABD'deki seçim sonuçları da piyasalar üzerinde etkili oldu. ABD'de dün yapılan ara dönem seçimlerin sonuçlarına göre Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluğu elde etmeleri, borsaları yukarı yönlü destekledi.

 

Kaynak: dha