Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) ekonomisti Beth Ann Bovino, ABD'de olumlu gelen istihdam raporunun, Amerikan Merkez Bankası (FED)'i faizleri yükseltmeye teşvik edeceğini, bu sene içinde faizleri dört kez yükseltebileceğini söyledi.

Voice of America (Amerika'nın Sesi)'nin haberine göre, ABD ekonomisi Aralık ayında 292 bin yeni iş sahası oluşturdu. İstihdamda artış çoğu ekonomistin beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Ticari hizmetler, inşaat, sağlık ve restoran sektörleri 10 binlerce kişilik iş sahası açtı. Ancak düşük petrol fiyatları nedeniyle içinde petrolün de olduğu madencilik kaleminde istihdam düşüşü sürdü.

Ülkede 7,9 milyon kişi işsiz. Ayrıca 6 milyon kişi de ancak yarı zamanlı iş bulabiliyor. Veriler, Amerikan ekonomisinin geçen sene içinde ortalama her ay 221 bin kişiye istihdam sağladığını gösteriyor. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Jason Furman, ekonominin ayda 77 bin net istihdam oluşturması durumunda işsizlik oranının sabit kalacağını belirtti. Bunun nedeni de İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan neslin emekliliğe ayrılarak istihdam pazarının dışına çıkması.

Habere göre, düşük maaş artışı ya da sabit maaşlar son senelerde hem uzmanları endişelendiriyor hem de işçileri hayal kırıklığına uğratıyor. PNC Bankası’ndan ekonomist Gus Faucher, son sene içinde maaşlarda yüzde 2,5’lik artış yaşandığını ifade etti. Uzman maaş artışını düşük işsizliğin tetiklediğini belirtti.

S&P ekonomisti Beth Ann Bovino, olumlu gelen istihdam raporunun, ABD Merkez Bankası’nı faizleri yükseltmeye teşvik edeceğini kaydetti. Mali kriz döneminde gecelik faiz oranları yüzde 0’a yakın bir orana düşürülerek ekonomik büyüme ve istihdam teşvik edilmişti. FED, toparlanan ekonominin artık bu tür bir desteğe gereksinimi olmadığı görüşünde. Bovino, FED’in bu sene içinde faizleri dört kez yükseltebileceğini düşünüyor.
Kaynak: cha