Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın (AAYB) resmen faaliyete başladığını duyurdu. Bankanın açılış konuşmasını yapan Xi, “AAYB bugün faaliyete resmen başladı. Bankanın kuruluşu Asya’da altyapı kurulumunun tamamlanmasına imkân tanıyacak ve bölgedeki ekonomik entegrasyona destek verecektir.” dedi.

Çin lideri bankaya üye ülkelerin yeni banka yapısına sağladıkları katkıyı artıracaklarından umutlu olduğunu ifade etti. Xi, Asya’nın az gelişmiş ülkelerindeki özel proje yatırım fonunun kurulmasına Çin’in 50 milyon dolar ayırdığını açıkladı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin inisiyatifiyle kurulan AAYB, Asya-Pasifik Bölgesi’nde mali işbirliği ve Asya’daki enerji, ulaştırma ve alt yapı projelerine kredi desteği sağlamayı amaçlıyor. Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu 100 milyar dolarlık Asya Altyapı Yatırım Bankası’nın Dünya Bankası ve IMF’ye rakip olması bekleniyor.

TÜRKİYE, 2 MİLYAR 609,9 MİLYON DOLARLIK SERMAYE TAAHHÜDÜNDE BULUNDU

Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu, Asya Altyapı Yatırım Bankasının kuruluşuna ilişkin anlaşmanın onaylanmasını kararlaştırmıştı. Bankaya Türkiye, 26 bin 99 hisseye karşılık, 2 milyar 609,9 milyon dolarlık sermaye taahhüdünde bulundu.
Bölgesel 37, bölge dışı da 20 olmak üzere 57 üyesi bulunan bankaya, Çin yaklaşık 29,8 milyar dolar ile en yüksek sermaye taahhüdünde bulundu. Sermaye taahhüdünde Çin'i 8,3 milyar dolar ile Hindistan, 6,5 milyar dolarla Rusya izledi.

Banka, herhangi bir üyeye, kuruma, aracıya, siyasi alt birimine veya bir üyenin topraklarında faaliyete gösteren kuruluşlara ve bölgenin ekonomik kalkınması doğrultusunda çaba gösteren kuruluşlara finansman sağlayabilecek.

AAYB, fon yatırımı yaparak doğrudan kredi vererek, ekonomik kalkınma kredilerini kısmen veya tamamen garanti edebilecek. Üyelerden birinin istememesi halinde banka, üye ülkenin topraklarındaki bir teşebbüsü finanse edemeyecek.

Merkezi Çin'in başkenti Pekin'de olan bankanın yönetiminde bütün yetkilerin toplandığı Guvernörler Kurulu, Direktörler Kurulu, başkan, bir veya birden fazla başkan yardımcıları ve gerektiği kadar yönetici istihdam edilecek. Guvernörler Kurulu 5 yılda bir bankaya yönetici seçebilecek. Bankanın çalışma dili ise İngilizce olacak.



Kaynak: cha