Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı Ekim ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2014 yılı Ekim ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Bakan Işık’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada 2014 yılı Ekim ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 arttı, arındırılmamış endekste artış ise yüzde 4,4 olduğu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde bir önceki aya göre yüzde 1,8 azalış gözlemlendiği belirtildi.
Sanayi üretiminin ekim ayında da büyümesine devam ettiğinin belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bugün açıklanan sanayi üretim verileri ülkenin orta vadeli programda yer alan öngörüler doğrultusunda büyümeye devam ettiğini göstermektedir. Sanayi üretimi büyümekle birlikte, beklentilerimizin az da olsa altında kalmıştır. Sanayi üretim endeksinin kısa dönemli iş istatistikleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle aylık olarak dalgalanmalar görülebilmektedir. Sanayi üretimi incelenirken ana eğilimlere bakmak gerekir. Gerek ana sanayi üretim trendi gerekse de Kasım ve Aralık ayındaki öncü gelişmeler sanayi üretiminin öngörülerimiz çerçevesinde ilerlediğini göstermektedir. Sanayi üretiminde bu ay gördüğümüz gelişmelerde Avrupa’da büyümenin istenilen seviyeye gelememesi, hatta bazı ülkelerde tekrar durgunluğun baş göstermesi etkili olmuştur. Ayrıca, çevremizde yer alan ülkelerde yaşanan siyasal gerginlikler ihracatımız üzerinde etkisini sürdürmektedir. Bu durum sanayimiz, özellikle de imalat sanayimiz üzerinde baskı oluşturmaktadır. Tüm bu gelişmelere rağmen sanayicilerimiz alternatif kanallar bularak ihracatlarını artırmaya ve üretmeye devam etmektedir".
Açıklamasında 2014 yılında alınan makro ihtiyati tedbirler neticesinde büyümeden bir miktar feda ederek ülkenin sağlıklı ve istikrarlı büyümesinin önünü açtığını belirten Işık "Buna rağmen Türkiye 2014 yılında da gerek AB ülkeleri içinde gerekse de OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyecek ülkeler arasında yer almaktadır. Ülkemiz bir yandan güçlü büyümesini sürdürürken bir yandan da kırılganlıklarını azaltmaktadır. Uzun dönemde ülkenin rekabetçiliğini artırması ve ekonominin kırılganlıklarını tamamen azaltmasının yolu ise ürettiğimiz ürünlerin katma değerini yükseltmekten geçmektedir. Bu amaçla Bakanlık olarak Ar-ge’ye, inovasyona, tasarıma, girişimciliğe her geçen gün desteğimizi artırıyoruz, üniversiteler ile sanayicilerin bir araya getirecek mekanizmalar geliştiriyoruz. Çünkü 2023 hedeflerine ulaşmanın yolu güçlü sanayiye sahip olmaktan geçmektedir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: iha