Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız' dan doğalgaz fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalar geldi. Taner Yıldız, Sheraton Otel’de gerçekleştirilen 14. Uluslar arası Petrol ve Gaz Konferansı’na yani TUROGE 2015 adlı konferansa katıldı. Konferansın gerçekleşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yıldız, kendisine yöneltilen ‘TANAP ve BOTAŞ boru hatlarının kullanılmayacak olmasının nedeni nedir?’ sorusuna ilginç bir yanıt verdi.

İHA' dan alınan bilgilere göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ‘Azerbaycan gazı, kontrat nedeni ile Rusya doğalgazından daha meyilli anlaşma yapılmıştır” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Sheraton Otel’de gerçekleştirilen 14. Uluslar arası Petrol ve Gaz Konferansı’na (TUROGE 2015) katıldı. Konferansın peşinden gazetecilerin sorularını cevap veren Bakan Yıldız, bir gazetecinin ‘TANAP ve BOTAŞ boru hatlarının kullanılmayacak olmasının nedeni nedir?’ sorusuna, “BOTAŞ’ın her geçen gün boru çizgileri daha yüksek kapasiteyle çalışıyor. Bizim bundan böyle bunun güvenliğini daha da yüksek kurda tutmamız lazım. BOTAŞ’ın şehirlere ilettiği, ilçelere ilettiği doğalgaz miktarı her geçen gün daha da artıyor. Biz hem yurt çeşitlendirmesi hem güzergah çeşitlendirmesi hem de bunlarla alakalı tıpkı ülkeden olası olsa iki ayrı boru hattı ile birlikte getirmeyi müsait görüyoruz. Bakın battı hattı ile ilgili bölge Türkiye Ekim ayında bir kaygı yaşadı. Ukrayna krizi derinleşirse AB üyesi ülkelerle anlaşamıyor olsalardı Türkiye bundan etkilenecekti. Yani yüzde 10’lardan daha kocaman oranlarda enerji kaynaklarının yer aldığı battı hattındaki bir aksama derhal telafi edilebilmekte bir aksama olmayacaktı. O nedenden biz olası yer aldığı kadar bunların güzergahlarını da arattırmak istiyoruz. BOTAŞ boru hatlarına ek şekilde ayrı bir boru hattının olmasını ilerde bunlar daha çok anlaşılacak. Allah vermesin herhangi bir boru hattında fon güzergâhındaki bir aksama bir gündelik kesinti dahi bize bunu elzem kılacak” cevabını verdi.

RUS GAZINDAN DAHA MI PAHALI

TANAP’ta yekün fiyatın Rus gazından daha pahalıya geldiği iddiaları için ise Bakan Yıldız, ‘Azerbaycan gazı kontrat nedeni ile Rusya doğalgazından daha meyilli anlaşma yapılmıştır. Şah Deniz gazı Türkiye sınırlarına Rusya gazından daha müsait fiyattan girmektedir. Yeni bir plan olmasına karşın bu gerçek değişmemiştir. Rusya gazından daha ucuzdur Azerbaycan doğalgazı’ dedi.

‘Medyada Gapsrom ve BOTAŞ arasındaki fiyatlarda anlaşma sağlanamadı anlamında haberler çıktı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusu üstüne Bakan Yıldız şunları söyledi:

“Konu son derece net. Biz matbuat mensuplarının haberlere saygı duyuyoruz lakin hareketlerimizi, politikalarımızı, stratejilerimizi gazete haberlerine nazaran belirlemiyoruz. Bu işin müzakeresini yürüten biziz, anlaşmasını verici biziz ve Rusya Federasyonu ile aramızda bulunan itimat şuanda en az ova kadar önemlidir. Eğer ben İzah yapmışsam, yüzde 10. 25’lik indirim sağlandı demişsem asıl kaynağından haber almış olacaksınız. Konu da böyledir. Aslı benim söylediğim gibidir, yüzde10.25 indirim alınmıştır. Bu indirime sevinmeyenler olabilir. İndirim alınmasaydı daha iyi noktada olabiliriz. Ama ben indirim aldığımız için sevinenlerden birisiyim. Çünkü bunun karşılık geldiği rakam 1 milyar dolar civarındadır. Biz hem giderlerimizi azaltmak hem de gelirlerimizi artırmak üzere enerji politikası sergiliyoruz. Türkiye’de doğalgaz bulduk da biz bunu ucuza mı satıyoruz? Biz yorumlarımızı vatandaşımızın ve sanayicimizin lehine kullanan bir hükümetiz. O nedenden elektrik fiyatlarında, sanayicimiz ve konut sahibimiz Avrupa’nın yerine nazaran ilk 3 yerine nazaran ilk 5 ülkesinde meyilli şekilde kullanmaktadır. Bizden daha müsait fiyata satan 3 yurt gelişme rakamları itibari ile büyüklük nedeni ile Türkiye ile karşılaştırılamayacak bulunan ülkelerdir. O nedenden Türkiye, Rusya Federasyonu’yla bir ilişki geliştirmiştir ve bu fiyatlara tabi ki yansıyacaktır. Ama bundan hoşlanmayanlar varsa da biz ona bundan böyle bir yorum yapamayacağız. Ama bu indirim alınmıştır. İmzalar arkadan gelir, bir sorun yok.”

“AB’NİN AB ÜYESİ ÜLKELERE ANLATAMADIĞI CÜMLEYİ TÜRKİYE OLARAK BİZ MUHATAP GÖRMÜYORUZ”

Avrupa Komisyonu’nun Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic’in açıklamalarının sorulması üstüne Bakan Yıldız, “Enerjiden mesul AB Başkanı ile önceki akşam yemekli toplantıda bir araya geldik. Son derece yapıcı, müspet bir insan. TANAP ile ilgili fevkalade güzel şeyler söylediler. Çünkü AB ve üyesi devletlerin doğalgazdaki arz güvenliğinin probleminin çözülmesi hesabına TANAP onlar için de mühim bir başlık. Kendilerinin de teklifi enerji başlığının açılmaması yerine geçmeyecek. Yüksek kurda enerji diyaloguna çağrıları oldu. Bugün itibari ile Türkiye bu başlatıyor. Tabi ki AB, Rusya ilen problemini çözerken yahut çözmeye çalışırken Türkiye bunun temel unsuru olmayacak. Türkiye geliştirdiği plan ile Türk akımını AB için bulunan bir projedir. Türkiye evvela 4 adet istikbal boru hattından birisini Türkiye kendi ihtiyaçlarını karşılamak üzere Batı hattının yerine geçebilecek riski minimize edecek, en üye indirecek bir yapıyı sergilemek için bulunmakta. Ondan sonrasıyla alakalı 3 adet doğalgaz boru hattının yani 63 milyar metreküpten 16 milyar metreküpü çıktığımız süre arka kalan kısım AB’nin talebi ile ilgili bulunan bir kısımdır. Şimdi onlar istek etmezse Ruslar üretmeyecektir. AB’nin, AB üyesi devletlere anlatamadığı cümleyi Türkiye şekilde biz muhatap görmüyoruz. Yani AB ile Rusya içerisinde bir sorun varsa biz çözüm şekilde yardım koymaya çalışırız lakin asıl çözecek bulunan biz değiliz. Türk akımı dikkatli incelendiğinde, TANAP’ın yerine geçebilecek bir plan değildir. Biz TANAP’ın ortaklık anlaşmasını yüzde 30’lar olmak kaydıyla geçen hafta imzaladık. TANAP bizim elimizde doğan, bizim elimizde büyüyen bir projedir” dedi.

“NETANYAHU’NUN DAVRANIŞLARI…’

İsrail’de umumi seçimleri elde eden Netanyahu’ya ait bir soru üstüne Bakan Yıldız, “İsrail ile ilgili yapılan seçimlerin evvela bölgemiz için bir sulh gerekçesi olması gerek geldiğini vurgulamak isterim. Netanyahu politika tarihinde savaşlarla, insanlık dramlarıyla ve katliamlarla birlikte anılacaktır. Oradaki oluşacak bir koalisyonun Orta Doğu’daki sulh sürecine doğru bir biçimde yardım koyması gerek geldiğini umut etmek isterim. Açıkçası Netanyahu’nun davranışları bir kurumsal devlet anlayışı mıdır yok ise o hükümete has mıdır bunu önümüzdeki günlerde herzaman birlikte göreceğiz. Ama en önemlisi İsrail’in kendi iç dinamiklerinden daha ziyade bölge hesabına yapılacak politika değişikliğidir” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim