Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2014 yılı Ekim ayı asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) rakamları açıklandı.
Bem-Bir-sen’den yapılan açıklamaya göre, Eylül ayında inişli çıkışlı seyreden açlık ve yoksulluk rakamları, Ekim ayında tavan yaptı. Ekim ayında yoksulluk rakamları 41 lira, açlık rakamları ise 8 liralık bir artış yaşandı.
Eylül ayında bin 200 liraya yükselen açlık sınırı, Ekim ayında da bin 208 lira olarak gerçekleşti. Eylül ayında 3 bin 143 lira olarak gerçekleşen yoksulluk sınırı Ekim ayında ise 3 bin 184 lira olarak kayıtlara geçti.
DOĞALGAZ VE ELEKTRİK FİYATLARININ ARTIŞI ENFLASYONU ARTIRAN ÖNEMLİ BİR ETKEN OLDU
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim ayına ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre, açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi. Enflasyonun ve rakamların yükselmesinde, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yaşanan artış önemli bir etken oldu.
Aylık en yüksek artış yüzde 9,95 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ekim ayında endekste yer alan gruplardan konutta yüzde 2,94, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,65, lokanta ve otellerde yüzde 0,86, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,74 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,18 ile ulaştırma oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Ekim ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,10 ile haberleşme oldu.
Kaynak: iha