Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) AR-GE Birimi tarafından yapılan çalışmada, Kasım ayında yoksulluk rakamları 1 lira, açlık rakamları ise 4 liralık bir düşüş yaşandı.
Bem-Bir-Sen tarafından TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2014 yılı Kasım ayı asgari gıda harcaması (açlık sınırı) ve asgari geçim haddi (yoksulluk sınırı) rakamları açıklandı. Ekim ayında tavan yapan açlık ve yoksulluk rakamları, Kasım ayında geriledi. Kasım ayında yoksulluk rakamları 1 lira, açlık rakamları ise 4 liralık bir düşüş yaşandı. Ekim ayında bin 208 liraya yükselen açlık sınırı, Kasım ayında bin 204 liraya, Ekim ayında 3 bin 184 lira olarak gerçekleşen yoksulluk sınırı ise Kasım ayında ise 3 bin 183 lira olarak kayıtlara geçti.
BENZİNDE YAPILAN İNDİRİMLER RAKAMLARI DÜŞÜRDÜ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim ayına ilişkin Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre, açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi. Uluslararası piyasalarda düşen petrol fiyatları, Türkiye piyasasına da olumlu yansıyarak artan rakamları düşürdü.
Aylık en yüksek artış yüzde 4,11 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan ev eşyasında yüzde 0,86, lokanta ve otellerde yüzde 0,63, eğitimde yüzde 0,25, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0,24 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1, 79 ile ulaştırma oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1, 32, haberleşmede yüzde 0, 13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0, 10 düşüş gerçekleşti.
Kaynak: iha