BloombergBusiness’in işsizlik oranı ve tüketici fiyat endeksindeki değişimi baz alarak hazırladığı 2016 Sefalet Endeksi'nde Türkiye 8. sırada yer aldı. Dünyanın en sefil ilk 5 ekonomisi ise Venezuela, Arjantin, Güney Afrika, Yunanistan ve Ukrayna şeklinde açıklandı.

En sefil ekonomiler listesinde geçen yıl ilk sırada yer alan Venezuela, bu yıl da yerini korudu. Bloomberg, Venezuela’nın birinci sırada yer almasının en önemli sebebinin yüksek enflasyon olarak açıkladı. Venezuela’da enflasyon oranı geçen yıl ortalama yüzde 98,3 olarak gerçekleşmişti. İşsizlik oranı ise yüzde 6,8 olarak gerçekleşmişti. Bununla birlikte gelirinin yüzde 95 gibi büyük oranı petrolden oluşan Venezuela için petrol fiyatlarındaki düşüş de olumsuz bir etken oluşturdu.

Bloomberg’in tahminlerine göre bu yıl tüketici fiyatlarındaki enflasyon yüzde 152’ye, işsizlik oranı ise yüzde 7,7’ye ulaşabilir. İkinci sırada Arjantin’in yer aldığı listede ilk beşi sırasıyla yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele eden Güney Afrika, Yunanistan ve Ukrayna oluşturdu.

Toplamda 63 ülkenin yer aldığı listede bir önceki yıla göre başarı hikayeleri gösteren ülkeler de oldu. Geçen yıl 19. sırada bulunan Polonya, bu yıl 42’nci sırada yer aldı.

En sefillerin bu şekilde sıralandığı listede dünyanın en mutlu ekonomisine sahip ülke ise, işsiz sayısının farklı hesaplandığı bir sisteme sahip olan Tayland oldu. Bu yıl ilk kez değerlendirmeye giren Singapur onu takip etti. İsviçre, Tayvan ve Japonya da geçen yıl olduğu gibi en mutlu 5 ekonomi sıralamasındaki yerini korudu.

Ekonomistler bu yılki listeyi hazırlarken Rusya, Romanya ve İrlanda’da ekonomik işaretlerin iyiye gittiğini hesapladı. Geçen yıl yedinci sırada olan Rusya, bu yıl 14. sırada yer aldı. İrlanda 26. sıradan 31. sıraya Romanya ise 45’ten 53. sıraya yükseldi.

Ekonomistler, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen Rusya’da tedrici bir “L-şeklinde” (ekonominin toparlanması fakat eski gücüne uzun yıllar boyunca kavuşamaması) toparlanma tahmin ediyor.

Puanlamanın enflasyon oranı ile işsizlik oranı alınarak yapıldığı listede Türkiye, 2015 yılında 17,9 puanla 8. sırada yer almıştı. 2016 yılında tahmin edilen puan ise 18,8 olarak hesaplandı ve Türkiye yine 8. sırada yer aldı.

Bloomberg’in 'Sefalet Endeksi'ne göre 2015 yılı için öngörülen 'En berbat' ülkeler sıralamasının ilk 10 ve son 52’i şöyle:


1- Venezeula
2- Arjantin
3- Güney Afrika
4- Yunanistan
5- Ukrayna
6- İspanya
7- Sırbistan
8- Türkiye
9- Brezilya
10- Kazakistan

-

59 - Tayvan
60 - Japonya
61 - İsviçre
62- Singapur
63- Tayland
Kaynak: cha