İSTANBUL, 28 Ekim () - Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Borsa İstanbul Elmas  Borsası'nda işlem gören elmasların niteliklerine göre sertifikalandırılacaklarını söyledi.

Borsa İstanbul bünyesinde kurulan Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli taşlar Piyasası'nda işlemlerin başlamasının ardından borsa üyeliğinin kuyumculuk sektörüne ve esnaflarına yararları İstanbul'da düzenlenen bir toplantıda sektörle paylaşıldı.

Borsa İstanbul üyelerine kendi aralarında vergiden muaf işlem yapma imkanını sağlayan piyasada kuyumcuların yapabilecekleri işlemler ve uygulamalar Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerine ve kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarına anlatıldı.

Güner, İstanbul Elmas Borsası'nda işlemlerin başlamasını izleyen 10-15 günlük süre içinde yapılan işlem miktarının 2013'ün tamamındaki işlem miktarını aştığına işaret ederek şöyle devam etti:

"İstanbul Elmas Borsası sadece bizlerin işlem yapacağı bir ticaret merkezi değil. Dünyanın her yerinden değerli taş ticareti yapanlar gelip alış veriş yapabilecekler. Borsada işlem gören taşların üretim ağımıza katılması hem kuyumcularımızın hem de tüketicilerimizin açısından çok önemli. Bu ticaret kayıt altına alınmanın yanı sıra ticarete konu olan elmasların niteliği de artık sertifikalandırılacak; herkes ne alıp sattığını bilecek."

Türkiye'nin 2013 yılında mücevher ihracatının 2.25 milyar dolar olduğunu, 1.3 milyar doların üzerinde bir satışın da doğrudan turistlere yapıldığını belirten Güner, elmas kullanılarak üretilen mücevherin payının artması halinde 10 milyar dolar seviyelerine çıkmasının sürpriz olmaması gerektiğini belirtti.

Bilgilendirme toplantısına katılan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de, Türkiye'nin en eski ve en değerli sanatlarının başında gelen kuyumculuğun ülke ekonomisine daha yüksek katkı sağlamasının önemini vurguladı ve ekledi:

"Bilindiği üzere, 32 sayılı karar kapsamındaki tüm değerli taşlar artık Borsamız üyeleri arasındaki  işlemlerde KDV istisnasından yararlanacak. Kıymetli taşların vergilendirilmesi ile ilgili olarak yapılan düzenleme, ülkemizde taş ve mücevher daha da geliştirmesi, yurtiçi satışların ve ihracatın canlanması ve sektörel istihdamın arttırılmasına sağlayacağı katkı açısından son derece önemlidir."

Borsa İstanbul'un Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ile yakın işbirliği içinde olduğunu da belirten Dönmez, "Dünya Elmas Damgası’nın (World Diamond Mark) ana amacı olan perakendecileri yetkilendirme, tüketiciyi bilinçlendirme ve elmas piyasalarındaki satışları artırmaya katkıda bulunmak için çalışmalarımız devam ediyor" diye ekledi.

(FOTOĞRAFLI)

Kaynak: dha