Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türk ev tekstili sektörünün tasarım, üretim, servis ve moda oluşturmada gösterdiği üstün başarıyla dünyada örnek gösterilen bir konuma yükseldiğini ifade etti.
Ev Tekstili ve Dekorasyon Fuarı (Home & Tex), kapılarını açtı. CNR EXPO Yeşilköy’de, 22 Kasım 2014 tarihine kadar sürecek fuarın açılış töreni, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ve CNR Holding CEO’su Cem Şenel’in katılımıyla yapıldı.
Ev tekstili ve dekorasyon sektörünün ihracatını artırmak amacıyla düzenlenen Home&Tex Fuarı’nın açılış töreninde konuşan Başkan İbrahim Burkay, Türk ev tekstilinin özellikle tasarım, üretim, kusursuz servis ve moda oluşturmada önemli bir konuma geldiğini ifade etti. Sektörün genel başarısında fuarların büyük payı olduğunu belirten Burkay, “Home&Tex fuarına katılan firmaların yüzde 41’ini Bursalı firmalar oluşturuyor. Bu durumdan çok memnunuz. 41 kere maşallah demek istiyorum” dedi.
Sektörün dünya genelinde yüzde 5’lik bir pazar payına sahip olduğuna dikkat çeken Burkay, “2014 yılının ilk 10 aylık döneminde ev tekstil ihracatımız 2,7 milyar dolar oldu. Yıl sonunda inşallah 3,2 milyar doların üzerine çıkacağız. Hedeflerimize giden yolda fuarlar bizim destekçimiz olacak” diye konuştu.
“İNOVASYON, İHRACATI 10 KAT ARTIRDI”
TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, Home&Tex Fuarı’nın bu yıl ikinci kez düzenlenmesine rağmen önemli bir başarıya ulaştığını belirterek, “Fuarlarımız, sektöre önemli katkılar sağlıyor. Bu fuarlar sayesinde firmalarımız da markalaşma yolunda ilerliyor” dedi. Küçükçalık, ev tekstilini, mekan tekstili olarak tanımlayarak, şunları kaydetti: “Mekan tekstilimiz 13 milyar dolar büyüklüğünde. Bu rakamın 5 milyar dolarını ihraç ediyoruz. Geri kalan 8 milyar doları da iç ticaret hacmimizi oluşturuyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) gündemimize oturttuğu inovasyonu sektörümüze katarak, 1,5 dolar olan ihracat kilogram fiyatımızı, tül ve dantelde 15 dolara, havlu da ise 10 dolara çıkardık” dedi.
Kaynak: iha