İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, FED’in faiz oranını 0,25 puan arttırması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Çağlar, “FED’den sene içinde gelen açıklamalar Türkiye gibi ülkelerde kur seviyesini, yabancı sermayenin yönünde karşılık buldu. Bu nedenle olanların fiyatlandığını biliyoruz. 2015'te yaşananlar yeni normale olabileceğimizi ortaya koydu. Bundan böyle verilecek tepkiler daha serinkanlı olacaktır.” dedi.

Yeni denge şartlarına açık olmak gerektiğini vurgulayan Çağlar, şunları dile getirdi:

"FED kademeli olarak faizleri arttırmaya devam edecek. FED’in her faiz artışında dalgalanacak bir kur seviyesi dünyada artacak kredi maliyetleri ve bölge ülkelerde görülen sorunlar nedeniyle 2016’da temkinli olmakta fayda var. Yatırımlarda, ticari sözleşmelerimizde ve maliyetlerimizde bir değil, üç kere kafa yormak durumundayız. Bu riskleri elbette imkana çevirebiliriz. Yakın ülkelerde sorunlar bize yeni bölgelere açılmayı, artan kredimaliyetleri bize sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım çekmeyi, dalgalı kur ise korunma enstrümanlarını daha çok kullanmayı öğretecek."

2016'nın Türkiye için reformlarla ve yeni bölge arayışları ile dolu bir sene olacağını belirten İbrahim Çağlar, "Yakaladığımız siyasi istikrar ve ekonomi dünyasının dinamizmi bu konuda gerek duyduğumuz zemini bize sunuyor." yorumunu yaptı.
Kaynak: cha