Sosyal Güvenlik Kurumu Antalya İl Müdürü Selim Erol, SGK hizmet binasında yapılan toplantıda projede Antalya’dan bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 3 bin kişinin istihdam edileceğini ifade etti . İstihdamda aylık 300 euro hibe desteği vereceklerini ifade eden Erol, “Evde çocuk bakım hizmetleri suretiyle kayıtlı istihdamın desteklenmesi operasyonu çerçevesinde aylık yaklaşık olarak 300 euro tutarında bir hibe desteği sağlanacaktır.

Çocuğuna yanlız başına bakıp, engelli çocuğu olan ve resmi makamlarca (MEB, İŞKUR) sertifikalı çocuk bakıcısı çalıştıran annelere yapılacak olan hibe desteği 390 euro olacaktır. 24 aylıktan küçük çocuğu olan kadınların başvuru yapabileceği proje çerçevesinde çocuklar 36’ncı ayını doldurana kadar hibe desteği sağlanacaktır. Antalya, İzmir ve Bursa illerinde uygulanacak olan operasyon çerçevesinde ilimizde bin 500 anne ve bin 500 bakıcı olmak üzere 2 bin kadının istihdamı hibe yardımı ile desteklenecek olup, üç pilot ilde istihdamı desteklenecek kadın sayısı beş bin anne ve beş bin çocuk bakıcısı olmak üzere toplamda 10 bin düzeyindedir” diye belirtti .38 MİLYON EURO MALİ DESTEK

Projenin Sosyal Güvenlik Kurumu ve Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini açıklayan Erol, proje çerçevesinde 38 milyon euronun mali takviye olarak annelere sağlanacağını ortaya koyarak , “Operasyon bütçesi, Avrupa Birliği ve SGK tarafından karşılanacaktır. Operasyon çerçevesinde toplam bütçenin yaklaşık olarak 38 milyon eurosunun annelere mali takviye olarak hibe edilmesi planlanmaktadır. Bu proje ile kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının arttırılması ve çalışan annelerin doğum akabinda işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır” diye açıkladı .YARARLANMA ŞARTLARI

Projeden yararlanacak kişilerin taşıması lazım gelen koşulları da sıralayan İl Müdürü Selim Erol, anne ve bakıcının aynı illerde ikamet etmesinin ve anne ile bakıcının Türk insanları olması gerekmekde olduğunu belirtti . Mürracaat edenlerin taşıması lazım gelen diğer koşullar ise şöyle belirtildi :

“Annenin başvuru anında hizmet akdine tabi işçi olarak sigortalı çalışıyor olması. Başvuru anında annenin 24 aylık ya da daha küçük yaşta çocuğunun olması. Annenin en çok asgari ücretin brüt tutarının iki katına kadar (01.01.2015 - 30.06.2015 arası 2.403,00 TL, 01.07.2015 - 31.12.2015 arası 2.547,00 TL) brüt gelir sahibi olması. Anne ve çocuk bakıcısı arasında birinci derece akrabalık ilişkisi olmaması. Annenin proje çerçevesinde çocuk bakıcısı olarak beyan edilmiş olmaması. Çocuk bakıcısının en az ilkokul mezunu olması”lazım.
Editör: TE Bilişim