Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle;

Türkiye bu zamana kadar pek çok ekonomik krizi en az hasarla atlatabildiyse bunda ahilik kültürünün çok büyük payı var. Biz ahilik geleneğimize sıkı sıkı sahip olarak pek çok krizi atlatabiliriz.

Sınırsız kazanma, sınırsız kâr etme. Batı'da yaşanan refah düzeninde sadece bir kişilik günlük tüketimine Afrika'dakiler bir ayda ulaşamıyorsa sorun var demektir. Biz bu duruma itiraz ettik.

Zamanında paranın ayarıyla oynadılar. Altı sıfır koydular. Biz de attık o sıfırları. Paranın kendisine ayar verdik. Sizler esnaf olarak çılgına dönüyordunuz. Hesap makineleri bile ihtiyaca cevap vermiyordu. Bir milyona tuvalete gider hale geldik. Bir adam milyonerse zengindir. Ama öyle bir hale getirdiler ki milyonla tuvalete gider olduk. Ne günler geçirdik.

Türkiye'nin 12 yılda yaşadığı dönüşümü en iyi esnaf ve sanatkarlar bilir. Sizler bu ülkede 1 milyon 40 bin esnafsınız. Her esnafı ailesiyle beraberr düşününce en basitinden 5 milyon aile. Fazlası var azı yok. Bunun bir de yansıması var. Nedir o? Müşteri. 2002'de esnafımız yüzde kaçla kredi kullanıyordu? Yüzde 47 ile. Bugün bu oran yüzde 4- 5. Kredi limiti neydi? 5 bin... Bugün 150 bin. Bir yılda bu imkandan 63 bin kişi yararlanıyordu. Bugünse 308 bin kişi yararlanıyor. Ortalama bire 5 artış var. Faal kooperatif sayısı 402'ydi. Bugün 930. Bugüne dek 1 milyon 17 bin kişi bundan yararlanmış.

2023 hedeflerimize göre Türkiye'yi 2-3 kat daha büyütmemiz lazım. Esnafımız güçlü olacakki Türkiye büyüsün. Türkiye'nin 2023 hedefleri için birlik ve uyum içinde hareket etmesi gerekiyor.

Bizim Merkez Bankasının bağımsızlığına bir sözümüz yok, ayrı bir konu. Ama nereye kadar yok? Ülkenin ve milletin menfaatlerini koruduğu yere kadar yok. Bu konuda bir yanlış gördüğümüz, eksik gördüğümüz zaman sözümüzü söylemekten asla çekinmeyiz. Burada bir kez daha ifade ediyorum, yani bize karşı bir bağımsızlık mücadelesi veriyorsun da başka bir yerlere karşı bağımlılığın mı var? Bir de bunu söyle.

Dün Merkez Bankası lütfetti. Politika faizinde ve faiz koridorunda çeyrek puanlık bir indirim yaptı. Yıl boyunca yapılan indirimleri topluyorsunuz 2,5 puan ediyor. Halbuki geçtiğimiz yıl ocak ayında bir kalemde 5,5 puanlık artış yapılmıştı. Hala ocak ayındaki artışın yarısı kadar dahi indirim yapılmış değil. Faiz artırımına konu, bu şartlar ortadan kalktı ama artan faiz hala yerinde duruyor. Böyle şey olur mu?

Esnafımızın, çalışanımızın vatandaşımızın hakkını korumak benim en başlıca görevimdir. Bu konun takipçisi olmaya ve ikazlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Biz bu günlere istikara ve güven ile geldik. Biz bunları yaptık sende gereğini yapmak zorundasın. Merkez Bankası faiz konusunda yanlış yapıyor.

TBMM'nin çatısı altında Sayın Başkanvekili'nin önündeki çan kırılıyorsa, kürsüde konuşmacı, bakıyorsunuz bayan milletvekilleri gelip onları taciz ediyorsa, bir başkası geliyor orada mikrofonu kırıyor, koparıyorsa, bir başkası veya başkaları oturup suratlarını maskeyle örtüyorsa terörün temsili artık Parlamento'ya girmiş demektir.

Bir taraftan kadına taciz, şiddet konuşuluyor, öbür taraftan kalkacaksınız TBMM'de başkanvekili olan bir bayana kürsüde her türlü ağza alınmayacak hakaretleri yapacaksınız. Lanetliyorum. Bu, demokratik, parlamenter sistem içerisinde temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu bir sistem içerisinde, milletvekillerine yakışacak üslup değildir

Musul Başkonsolosluğu basıldığında aylarca hükümetin başının etini yediler. Süleyman Şah Türbesi'ni güvenli bir bölgeye taşıyoruz, bu sefer de ortalığı ayağa kaldırmaya çalışıyorlar. Aylarca bu operasyon üzerinde çalıştık. Bizim Suriye'de 1 m2 kaybedilmiş toprağımız yoktur. Şu anda Eşme köyünde yapılmakta olan düzenleme önceki yerle mukayese edilmeyecek şekilde güvendedir.

ŞAH FIRAT OPERASYONU

Birileri bundan rahatsız oluyor. Eğer onlar rahatsızsa biz doğru yoldayız demektir. YPG ile işbirliği diyorlar hiç alakası yok biz bu tür terör örgütleriyle işbirliği yapacak kadar düşmedik.

(Bahçeli'nin Genelkurmay Başkanı Özel hakkındaki sözlerine) Senin bu ülkede vatan bayrak diye yaptığın en var? Senin hakaret ettiğin Genelkurmay başkanı ve askerleri dağda savaşıyor. Esed 350 bin kişi öldürdü bu süreçte onun yanına kim gitti biliyorsunuz.

Bir gerçeği daha burada vurgulamam gerekiyor. Ekonominin büyümesi için bir ülkede huzurun ve istikrarın olması gerekiyor.

 
Editör: TE Bilişim