Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma’da santral için kesilen zeytin ağaçlarına ilişkin, “Her yıl elde ettiğimiz kiradan dikebileceğimiz zeytin ağacı miktarı 9 milyon adet ve her yıl doğalgaz ithalatında 230 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalat edeceğiz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Enerji Kongresi’ne katıldı. Bakan Yıldız’ın yanı sıra kongreye ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, EIF Yönetim Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı. ATO Congresium konferans salonunda gerçekleşen kongrede konuşan Bakan Yıldız, Uluslararası Enerji Fuarı’nın enerji sektörüne katkılarına değinerek, “Dünyada enerji sektörü ile alakalı dağılımın adaletli olduğunu söyleyemeyiz. Afrika’daki 7 ülkenin 5 tanesi nüfusunun yüzde 50’den daha fazlasının elektrik kullandığı, diğer 45 ülkenin de nüfusun yüzde 50’sinin daha azının elektrik kullandığı bir yapı içerisindeyiz” ifadesini kullandı.
Çevre ile alakalı gelinen noktayı anlatan Yıldız, “Aslında bize verilen bir avans var. Allah’ın bahşettiği, bütün yenilebilir enerji kaynaklarının, bütün petrol ve doğalgaz kaynaklarının, kömür kaynaklarının hepsinin nasıl tüketildiğine dair çok ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya geldiğimizi görüyoruz. Dünya’nın 2 derece daha fazla ısınmasına dönük son gelinen noktada daha önceki 100 yıl içerisinde, 1900-2000 yılları arasında bu verilen avansın yarısı kullanıldı. Önümüzdeki 25 yılda da bunun yarısının kullanılması bekleniyor. Aslında bir kısım ülkenin hak etmediği refah seviyesinde olması ve günümüz insanı tarafından tüketilmesi çok dramatikçe bir durumu doğuruyor. Onun için samimi, dürüst, açık ve şeffaf politikaları paylaşmalıyız. Dünyada bunun doğru bir biçimde paylaşılması gerekiyor” diye konuştu.
Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
“Bizler hak etmediğimiz refah seviyesini peşinen alırken, kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza aslında bu sıkıntıları ve dünyanın ısınması ve kirliliği ile alakalı konuları da vadeli olarak satıyoruz. Bunun için dünyanın 2040 yılına kadar harcamak zorunda olduğu rakam 40 trilyon dolar. Yıllık 2 trilyona karşılık geliyor. Büyük bir rakam gibi gözükse de aslında değil."
“BİZ NE ZEYTİNLİKTEN VAZGEÇERİZ NE DE ENERJİ SANTRALLERİNDEN VAZGEÇERİZ”
Soma’da kömür santralinin yapılıp yapılmamasının tartışıldığını ifade eden Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bizlerdeki bu çevre kaygılarını ve endişeleri taşıyor olmamıza rağmen bir gerçeği sizlerle paylaşmak zorundayım. Biz ne zeytinlikten vazgeçeriz ne de enerji santrallerinden vazgeçeriz. Bir doğruyu tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Bunun çözümü son derece basit ve kolay, bizim eksikliğimiz her zeytin ağacının yerine 10 katını dikmek. Son 12 yılda hükümetlerimiz zamanında 92 milyon adetten almışız zeytin ağacını şuanda 170 milyon adet zeytin ağacı var ülkemizde. Rakamlarla alakalı değil, olayın aslı ile alakalı bir durum olduğunu belirterek bunun altını kalın çizgilerle çizerek bu rakamları vereceğim. Bir zeytin ağacı yaklaşık 18 kilo zeytin veriyor ve 6 bin zeytin ağacı yaklaşık 100 ton zeytin veriyor. Bir yılda bunun yüzde 20’si zeytinyağı olarak, yüzde 80’ini de sofralık zeytin olarak kullanılıyor. Bunun yıllık cirosu 115 bin TL, bu bir değerdir. Bizim zeytini arttırarak hatta ihracatçı bir ülke haline gelmemizin temelinde bu yatar. 153 milyon ton kömür rezervi piyasa değeri 7,5 milyon dolar, onu yaptığımız anlaşma gereği 1,6 milyar dolarlık orada yatırım yapılacak, en az 3 bin kişi istihdam edilecek. 4 yıl içerisinde bu yatırım bitirilecek ve işletmeye geçtikten sonraki her yıl için bize elektriğin kilowatt saatinden kira bedeli 152 milyon TL. Onunla her yıl elde ettiğimiz kiradan dikebileceğimiz zeytin ağacı miktarı 9 milyon adet ve her yıl doğalgaz ithalatında 230 milyon dolarlık daha az doğalgaz ithalat edeceğiz. Bu rakamlar AK Parti’nin değil, 77 milyonun, yani hepimizin. 24 tane arkadaşın yaptığı gösteriler usul hataları var, üslup hataları var. Bunların hiçbirisi savunulmaz ama yerli kaynaklarımızı bugün burada kritik türünün ve jeneratör grupları beraber yapmak mümkün. Bizim rüzgar kaynaklarıyla, su kaynaklarıyla, güneş ve jeotermal kaynaklarıyla elde etiğimiz ortalama AB üyesi ülkelerin kullandığı yenilenebilir enerji kaynaklarının iki katıdır. Yerli kaynaklarımız kullanmamız lazım. Oluşturulan algı ile gerçeklerin zaman zaman çok ayrı yerlerde olduğunu görüyoruz. Buna hep beraber müsaade etmemeliyiz. Hep beraber bunu gerçekleştiriyor olmalıyız."
Irak ile alakalı alınan kararı hatırlatan Bakan Yıldız, “Bugün ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gördük. 35 tankerini şuanda yüklüyor ve 27 milyon varillik bir yükleme yaptı. 2 milyon dolarlık bir ciro. Bu para, bu kaynak Irak’ın kasasına giren kaynaktır” dedi.
Kaynak: iha