İş dünyasının asgari ücret artışına yönelik tepkileri devam ediyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, asgari ücretin siyaseten arttırıldığını, getireceği yükün de kamu tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılmasıyla sanayicilerin üzerindeki yüklere bir yenisinin daha eklendiğini belirten Yorgancılar, “Yılbaşına 14 gün kaldı ama hala asgari ücretin vergilendirmesi ve sigorta prim artışı ile ilgili bir sonuca ulaşamadık. Bizler işveren olarak elbette ki asgari ücretin açlık sınırının çok altında kalması taraftarı değiliz ancak maliyetin tek taraflı karşılanmasını da adil bulmuyoruz. Siyaseten arttırılan asgari ücretin getireceği yüklerin, kamu tarafından üstlenilmesini istiyoruz.” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katıldığı özel meclis toplantısında taleplerini dile getirdi. Asgari ücret artışının doğuracağı sıkıntılara dikkat çeken Yorgancılar, “Asgari ücretli çalışanın toplam maliyeti yüzde 28 oranında artarken asgari ücretteki artışın işverenler üzerine getireceği esas yük, bin 300 TL'nin üzerinde fakat buna yakın ücret alan kıdemli-nitelikli çalışanlara yapılmak zorunda kalınacak ücret artışları yoluyla olacaktır. Dolayısıyla asgari ücretteki artışların getireceği ilave maliyeti devlet karşılamış bile olsa bu yan kanaldan gelecek maliyet, işverenler üzerinde çok ciddi bir yük oluşturacaktır.” diye konuştu. Asgari ücretin vergiden muaf olan bölümünün, diğer brüt ücretlerde de aynı oranda vergiden muaf tutulmasını isteyen Yorgancılar, iş barışının sağlanması için de asgari ücret düzenlemesiyle birlikte kıdem tazminatı, taşeron işçi sistemi, esnek çalışma gibi meselelerin bir paket halinde çözülmesini talep etti. Ender Yorgancılar, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanlarının, tehlike sınıflarına göre çalışan başına bulunması gereken sürelerde bir artış söz konusu olacağını da belirterek, “Bu artış, özellikle de çok tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren firmalarımız için çok ciddi bir yükümlülük getirmektedir. O nedenle en azından sektörel bazlı artışlar yapılmalıdır.” dedi.

‘KAMU KAYNAKLI KESİNTİLER KALDIRILSIN’

EBSO Başkanı Yorgancılar, sanayicilerin sıkıntılarını ve taleplerini de şöyle sıraladı: “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun (YOİKK) eski işlevine dönmesi, devletin TÜİK, TSE vb. analiz yapılan kurumlarında özel sektörün temsil edilmesi, kamu kaynaklı TRT payı, Enerji Fonu gibi kesintilerin ve peşin vergi uygulamasının kaldırılması, düzenli vergi ödeyenlere SGK modeli uygulanması, Suriyeliler için üretime dönük mesleki eğitim sistemi açılması, kadın istihdamının teşvik edilmesi, geçici vergilerin kaldırılması, şirketlerin nerede üretim yapıyorsa orada vergisini ödemesinin sağlanması, Kamu İhale Kanunu’nun 63. maddesindeki yüzde 15’lik yerli ürün oranının yüzde 20’ye çıkarılması, demiryollarının OSB’lerle bağlantılarının güçlendirilerek, lojistik açıdan yük taşımacılığının geliştirilmesi.”

‘MESLEK LİSELERİNİ TOBB'A VERİN’

Mesleki eğitimle ilgili sıkıntıları da aktaran Ender Yorgancılar, bu okulların TOBB’a devredilmesini önerdi: “Ben burada, kime meslek lisesi mezunu lazım desem, herkes el kaldırır. Biz meslek lisesi mezunu çalışan bulamıyoruz. Türkiye’de sanayici, çırak bulamıyor. Biz burada üretim yapmak istiyoruz. Siz meslek liselerini TOBB’a devredin, biz bunu Almanya’da, Avustralya’da olduğu gibi yerinde eğitim programlarına uygulayalım. Bu gelirse her OSB’ye bir meslek lisesi yapma zorunluluğu da getirilecek ama sonuç, Almanya ve Avustralya modeliyle nitelikli elemanların sektöre girmesi kolaylaşacak.”
Kaynak: cha