Türkiye Cumhuriyeti’nin Afrika’ya Açılım Stratejisi çerçevesinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başkanlığında Cibuti ve Etiyopya’ya Ticaret ve Müteahhitlik heyeti düzenlenecek.
Bakan Zeybekci, Cibuti Cumhuriyeti Devlet Başkanı Omar Gueleh ve Etiyopya Devlet Başkanı Mulatu Teshome Wirtu tarafından kabul edilecek.
Doğu Afrika pazarına giriş noktası konumunda olan Cibuti’den başlayacak olan ziyaret çerçevesinde Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet 9 Aralık 2014 Çarşamba günü akşam saatlerinde Cibuti’ye gidecek, Cibuti temaslarının ardından heyet Etiyopya’ya geçecek.
Ekonomi Bakanı Zeybekci’ye resmi ziyaret çerçevesinde 100’e yakın işadamı ve sivil toplum örgüt temsilcileri eşlik edecek.
Bakan Zyebkeci; 10 Aralık 2014 tarihleri arasında Cibuti’de düzenlenecek olan Türkiye - Cibuti Ticaret Forumu’nun açılışında konuşacak. Forum’da Cibuti Sanayiden Sorumlu Ekonomi ve Maliye Bakanı Ilyas Moussa Dawaleh ile Bakan Zeybekci tarafından Türkiye Cumhuriyeti ile Cibuti Cumhuriyeti Arasında Cibuti’de Özel Ekonomik Bölge Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı imzalanacak. Bakan Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mahmoud Alı YOUSSOUF ile ikili görüşme gerçekleştirecek, Bakan Zeybekci’yi Cibuti Cumhuriyeti Devlet Başkanı Ismael Omar Gueleh tarafından kabul edilecek.
Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet Cibuti ziyaretinin ardından, 10 Aralık 2014 günü akşam saatlerinde Etiyopya’ya geçecek. Bakan Zeybekci Etiyopya’da yerleşik Türk işadamlarıyla biraraya gelecek, bilgilendirme toplantısına iştirak edecek.
Bakan Zeybekci, 11 Aralık 2014 - Perşembe günü gerçekleştirilecek olan Türkiye - Etiyopya Ticaret Forumu açılışında konuşacak, Etiyopya Ulaştırma Bakanı Workneh GEBEYEHU, Etiyopya Maliye ve Ekonomik Kalkınma Bakanı Sufian Ahmed ve Etiyopya Sanayi Bakanı Sayın Ahmed ABİTEW ile ikili görüşme gerçekleştirecek. Bakan Zeybekci, 12 Aralık 2014 tarihinde Etiyopya Devlet Başkanı Mulatu Teshome WİRTU ile Etiyopya Başbakanı Hailemariam DESALEGN tarafından kabul edilecek. Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet 12 Aralık 2014 Cuma günü Türkiye’ye dönecek.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yatırım ve müteahhitlik alanında Türkiye’nin Sahra altı Afrika’da en çok faaliyet gösterdiği ülkenin Etiyopya olduğuna dikkat çekilerek, "2014 yılı itibariyle Etiyopya’da firmalarımız 14 proje almış olup alınan bu projelerin toplam bedeli 2,4 milyar ABD Doları’dır. Doğu Afrika pazarına giriş noktası olan ve önemli önemli bir potansiyele sahip olan Cibuti ile ikili ilişkilerimiz hız kazanmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Ziyaret esnasında imzalanması planlanan Cibuti’de bir Özel Ekonomik Bölge kurulmasına ilişkin Mutabakat Zaptı ile genişletilebilecek mahiyette 500 hektardan küçük olmayan bir arazi 99 yıllığına Türkiye Cumhuriyeti yararına tahsis edileceği belirtilerek, " Özel Ekonomik Bölgenin kurulmasının, başta doğrudan yabancı yatırımlar vasıtasıyla Cibuti’nin ekonomik kalkınmasına ve istihdamına katkı sağlaması ve mevcut ikili ekonomik ve ticari ilişkilerini daha da geliştirilmesine ve uzun vadeli işbirliği ilişkisi kurulmasına vesile olacağı değerlendirilmektedir" denildi.
Açıklama şöyle devam etti:
"Afrika’ya açılım stratejisi çerçevesinde Türkiye’nin amacı; Afrika kıtasında barış ve istikrarın tesisine katkıda bulunmak; Afrika ülkelerinin siyasi, ekonomik ve sosyal kalkınmalarına yardımcı olmak; bu amaçla, siyasi, ekonomik, ticari, insani yardım, yeniden yapılanma, güvenlik, kamu diplomasisi ve arabuluculuk alanlarında karşılıksız yardımda bulunmak; Afrika’nın kaynaklarının Afrikalılara yarar sağlayacak şekilde geliştirilmesine katkı sunmak; ikili ilişkilerin eşit ortaklık ve karşılıklı fayda temelinde geliştirmektir.
Bu amaç doğrultusunda ülkelerde büyükelçilikler açılmakta, ilişkiler her alanda gün geçtikçe güçlenmektedir. Afrika’ya açılım çerçevesinde 2013 yılında Çad, Gine, Eritre’ye birlikte Cibuti’de Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği açılmıştır..
Türkiye Etiyopya ilşikelerinin köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun son yıllarında Harar’da açılan Konsolosluktan sonra, 1926 yılında Addis Ababa’da, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçiliği faaliyete başlamıştır. Etiyopya Büyükelçiliğimiz, sahra altı Afrika’daki en eski Büyükelçiliğimiz olma özelliğini taşımaktadır."
Kaynak: iha