İş ve yönetim dergisi Harvard Business Review Türkiye, en iyi performans gösteren üst yöneticilere (CEO) yönelik dünyada 2 yıldır gerçekleştirilen çalışmayı Türkiye’ye taşıdı. Türkiye’nin En İyi Performans Gösteren CEO’ları, halka açık şirketler arasından belirli kriterlere göre seçilen 100’den fazla şirketin değerlendirilmesinden elde edildi.

Harvard Business Review Türkiye ve INSEAD’ın özel bir metodoloji çerçevesinde belirlediği en iyi performans gösteren üst yöneticilere ödülleri verildi. Harvard Business Review Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Son yıllarda CEO’ların performansı konusunda ciddi tartışmalar yaşanıyor. Bugün artık CEO’ları yeni kriterlere ve bakış açılarına göre değerlendirmek gerekiyor. Bu çalışmada amacımız bu konuyu gündeme getirmek ve CEO’lara zorlu yolculuklarında destek olabilmek.” dedi.

Çalışmaya destek veren KoçSistem’in genel müdürü Mehmet Nalbantoğlu da CEO’ların önceliklerinin ciddi biçimde değiştiğini belirterek, "Sürekli bir dönüşüm ve rekabet mücadelesiyle karşı karşıya olan CEO’ların performansını etkileyen parametreler de çeşitleniyor. Biz KoçSistem olarak böylesine bir dünyada CEO’ların ihtiyaç duyacağı dönüşüm gücünü sağlayarak onlara destek olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

En İyi Performans Gösteren CEO’lar çalışması; Harvard Business Review Türkiye ve Avrupa’nın en saygın işletme okullarından INSEAD’ın ortak çalışması ve KoçSistem’in katkılarıyla gerçekleştirildi. INSEAD’daki veri toplama ekibi, Türkiye’de halka açık şirketleri inceledi. BIST TÜM endeksine dahil olan şirketler içerisinden 31-12-2014 tarihi itibariyle piyasa değeri 100 milyon TL ve üzeri olan şirketlerden bir değerlendirme listesi oluşturuldu. Bu şirketlerin CEO’larında en az 2 yıl o şirkette görev yapmış olma şartı arandı. Bu kriterleri sağlayan şirketler INSEAD’ın istatistik ekibi tarafından modele entegre edildi ve değerlendirme sonuçlandırıldı. Dereceye girenlere, Sanatçı Alper Aydın tarafından özel olarak yapılan eserler takdim edildi. Yapılan çalışmaya göre En İyi Performans Gösteren CEO’lar şu isimlerden oluştu:

En İyi Performans Gösteren CEO Birincilik Ödülü; Doç. Dr. Temel Kotil, THY
En İyi Performans Gösteren CEO İkincilik Ödülü; Marco Votta, Türk Traktör
En İyi Performans Gösteren CEO Üçüncülük Ödülü; Ahmet Serdar Görgüç, Otokar
En İyi Performans Gösteren CEO Otomotiv Yan Sanayi Sektörü Lideri; M. Hakan Bayman, Brisa
En İyi Performans Gösteren CEO Bankacılık ve Finans Sektörü Lideri; Ergun Özen, Garanti Bankası
En İyi Performans Gösteren CEO Yapı Sektörü Lideri; Arif Nuri Bulut, İzocam
En İyi Performans Gösteren CEO Enerji Sektörü Lideri; Yavuz Erkut, Tüpraş
En İyi Performans Gösteren CEO Otomotiv Sektörü Lideri; Ali Bilaloğlu, Doğuş Otomotiv
En İyi Performans Gösteren CEO Tüketici Ürünleri Sektörü; Lideri Turan Erdoğan, Vestel
En İyi Performans Gösteren CEO Perakende Sektörü Lideri; Sıtkı Erben, Adesse
En İyi Performans Gösteren CEO İlaç Sektörü Lideri; Sedat Birol, Eczacıbaşı İlaç
En İyi Performans Gösteren CEO Ulaştırma Alt Yapı ve Hizmet Sektörü Lideri; Sani Şener, TAV
Kaynak: cha