Amerikan Merkez Bankası Fed’in haziran ayında faiz artırmasının beklendiğini ifade eden İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdal Aral'a göre, bunun Türkiye’nin ülke risk primi ve döviz kurunda artış gözlenecek.

Amerika’da reel ücretlerde iyileşme görülmesi ve istihdam piyasasının dengeye oturması halinde Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırmaya başlayacağını söyleyen İş Yatırım Genel Müdürü Erdal Aral, “Haziran ayında artma ihtimali artıyor. Piyasa bunu şu anda fiyatlamıyor ama verilerin yükselmesi bir ay kayarsa haziranda olmaz temmuzda olur” dedi.

Bütün dünyanın FED’in faiz hareketine odaklandığını ifade eden Aral, “Bizim gibi ülkeler bundan etkilenir. Libor artık düşük değil, yüksek bir libor olur. Türkiye’nin ödediği faiz yüksek olacak” diye konuştu.

Amerika’nın faiz artırmasının dolar - euro paritesini aşağı yönde etkileyeceğini belirten Aral, “Bizde de kur artış gösterir. Risk primimiz olumsuz etkilenir, artar. TL faizler kademeli olarak yükselir” dedi.

Aral, Türkiye’nin Fed’in faiz artırımından etkilenmemesinin veya düşük oranda etkilenmesinin ancak dışarıdan para girişinin olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

‘Kur AVM’yi etkiledi’

Türkiye’de fiyatlamaların döviz endeksli olduğunu belirten Erdal Aral, döviz kurundaki dalgalanmalardan en çok enerji, inşaat ve AVM sektörünün etkilendiğini kaydetti. Kurun ihracat yapabilen sektörler için risk ifade etmediğini vurgulayan Aral, şöyle konuştu:
“Türkiye için kur her şeyden önemlidir. Faiz için, ülke riski için, bankacılık, inşaat, enerji, AVM’ler... Kurdaki dalgalanmaların risk ifade etmemesi için ithal etmeyen üreten ülke olmanız lazım.”
Editör: TE Bilişim