Dün akşam sekiz sularında ABD Merkez Bankası FED tarafından kritik bir toplantı gerçekleştirildi. Faiz artırımı baz alınarak gerçekleştirilen toplantı sonrasında son günlerde artışı gündemden düşmeyen doların 2,60 olan fiyatı 2,58 seviyelerine doğru düşüşe geçti. Bugün ise dolar yine FED'in 'sabır' kavramını kaldırmasının ardından yükselişini sürdürmeye devam etti. Zira faiz beklentilerinin 1.125 seviyelerinden 0.625 seviyelerine gelmesi bekleniyordu fakat FED'in faiz indirimi için Haziran ayını işaret etmesi ekonomi piyasalarında bir moral bozukluğu yaratmadı. 

DHA'dan alınan bilgilere göre;  Fed açıklamasının ardından dolan uluslararası piyasalarda, yaklaşık üç kuruşluk gerileme ile 2.5745 liraya kadar geriledi. Ancak yönünü tekrar yukarı çeviren dolar 2.6007 liraya yükseldi. Dolar 13 Mart'ta 2.6488 lira ile tüm zamanların zirvesine tırmanmıştı.
Fed'in iki gün süren toplantısının ardından yapılan açıklamada, faizler konusunda "sabırlı" olacağı ifadesini çıkararırken, birkaç ay içinde faiz artırımına kapıyı araladı. Ancak Fed, ABD ekonomisindeki iyileşme konusunda daha dengeli bir yaklaşım sergiledi ve faiz artırımının gelişimine ilişkin öngörülüreni de aşağı revize etti.

Fed yetkililerinin 2015 sonu politika faizine yönelik öngörülerinin de önceki yüzde 1.125 düzeyinden yüzde 0.625'e inmesi de, faiz artırım hızının düşük olacağını gösterdi.

Fed Başkanı Janet Yellen de, yazılı açıklamadan sonra düzenlenen basın toplantısında, "Açıklamadan 'sabırlı' ifadesinin çıkarılması sabırsız olacağımız anlamına gelmiyor" dedi.
Fed'den gelen açıklamaların küresel piyasalarda dolar düşerken, petrol fiyatları da 57 doların üzerine çıktıktan sonra yeniden 55-56 dolar aralığına geriledi.

"HAZİRAN'DAN DAHA FARKLI BİR FED TOPLANTISI OLABİLİR"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, son bir ay içinde çok hızlı doların değer kazanması ve petrol fiyatlarının düşmesiyle birlikte, ithalat fiyatlarının ABD enflasyonunu çok uzak noktalara getirdiğini ifade etti ve ekledi:

"Dünkü toplantı bunun tamamen Fed'e yansımasıydı. Fed büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti ve 3 faiz artışını 2'ye çekti ama Haziran ve Eylül ile ilgili işaret vermedi. Çıkabilecek en iyi noktalardan biri. Ancak bu piyasalarda tepki getirecek bir gelişme. Mart ayından bu yana oluşan talebin boşalması. Mevcut durumun daha yavaşlayacağı anlamına geliyor. Fed'in yaptığı bir parasal genişleme değil. Kendilerine biraz zaman açıyorlar. Dolar tekrara değer kaybedip, petrol değer kazanırsa Haziran'dan daha farklı bir Fed toplantısı olur."

"İYİLİK DE KÖTÜLÜK DE FED'DEN GELECEK"

Uskuay, dün Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın 2015 yılı hedeflerinde, enflasyonu yüzde 7'nin altına çekmek söyleminin, faiz indirimi beklentilerini ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, "Fed'in bir sıcak para aktarımı başlatıp, tahvil faizlerini aşağı çekmesi söz konusu değil. Şu an için 3 faiz indiriminde 2'ye inmesi bizim için bir şey ifade etmiyor. Çok kırılgan bir haldeyiz, ABD'den gelecek verilere göre yine volatilite yaşayacağız. İyi veri iyi, kötü veri olumsuz etkileyecek. Bizim büyümemiz, gelecek olan sıcak paraya bağlı. İyilik de kötülük de Fed'den gelecek" diye konuştu. (
Editör: TE Bilişim