Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, "Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki önemli merkezlerden biri de komşularımızla olan ticaret. Şuan güneydoğu tarafı kesilmiş durumda" dedi.
Ford Otosan’ın üst düzey yöneticileri basın mensuplarıyla bir araya geldi. 3 milyar doları aşan yatırımı, 10 bin çalışanı ile bölgedeki önemli sanayi kuruluşlarından birisi olan Ford Otosan, Mayıs ayında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla resmi açılışını yaptığı Yeniköy’deki fabrikasında, Şubat ayında üretime başlanılan araçların, üretim sırasında geçirdiği aşamalar basın mensuplarıyla paylaştı. Fabrikada basın mensuplarıyla bir araya gelerek sorularını yanıtlayan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Türkiye’nin güney sınırına dayanan savaşın kendilerini olumsuz etkilediğini ifade ederek, doğu illerinde kamyon satışlarının ciddi miktarda etkilendiğini söyledi.
Yenigün, yüzde 85’e kadar çıkan ihracatın çoğunun Avrupa’ya olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Dolayısıyla şuan güneydoğumuzda yaşanan problemler çok şükür o tarafı etkilemiyor ama aynı zamanda Türkiye’den oradaki ülkelere yaptığımız araç ihracatları var. Özellikle kamyondan bahsediyorum. Tabi o taraf etkilenmiş durumda. Türkiye’nin Güneydoğusunda ticaretle ilgili sıkıntı var. Bizim en çok kamyon sattığımız Van, Diyarbakır, Gaziantep, Adana, Hatay gibi illerde kamyon satışları etkilendi. O ihracatlar bu olayların başladığı zamanlarda biraz yavaşladı ama şuanda neredeyse sıfıra indi. Dolayısıyla hem ihracat hem de iç piyasa olarak etkileniyor. Gelecekle ilgili ise, çok kötü senaryolar olacağını zannetmiyorum. Gerek Türkiye’nin şuana kadar sergilediği tutum, gerek bundan önceki olaylarla kıyasladığımız zaman şuanda öngörülerimiz, oradaki olaylardan mümkün olduğunca Türkiye’nin az etkileneceğini sağlayacak şekilde ilerliyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki önemli merkezlerden bir tanesi de komşularımızla olan ticaret. Şuan o taraf kesilmiş durumda."
Ford Otosan’ın iş imkanlarından da bahseden Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ford Otosan eleman alarak hâla büyüme planları yapıyor ancak son dönemde eleman bulmakta zorluk çekiyoruz. Bu biraz Kocaeli’nin sanayi şehri olmasına da bağlı, çok fazla iş imkanı var."
Ford Otosan, 1997’de bin 600 araç ihraç ederken, günümüzde 227 bin seviyelerini yakalayarak, Türkiye’nin otomotivde en büyük, toplam ikinci en büyük ihracatçısı ve en büyük ikinci sanayi kuruluşu konumuna geldi.
Kaynak: iha