Fransa’nın iletişim devi Orange’a, piyasadaki rekabeti engellediği için 350 milyon Euro’luk rekor ceza kesildi. Rekabet kurulunun kestiği ceza, Fransa'da bir seferde tek şirkete kesilen en büyük ceza olma özelliğini taşıyor.

Fransa’nın diğer iki iletişim şirketi SFR ve Bouygue Telekom’un, rekabeti engellediği gerekçesi ile rekabet kurluna başvurması üzerine Orange'a inceleme başlatılmıştı. Fransa rekabet kurumu Orenga'a "Piyasadaki hakim durumu kötüye kullanmak, tüketiciye fahiş fiyat uygulamak ve yasadışı yollarla rekabeti ortadan kaldırmaktan” ceza kesti. Şirket ayrıca önceden kamu şirketi France Telekom’la ortak olduğu için egemenliğini kötüye kullanarak, diğer operatörlerin müşteri bilgilere erişimini kısıtlamakla, piyasada tekelleşip sağlıklı rekabet durumunu engellemekle suçlanıyor.

SFR, BOUYGUE VE ORANGE’A DAHA ÖNCE 534 MİLYON EURO CEZA KESİLMİŞTİ

2005 yılında SFR, Bouygue ve Orange’a birbirleri ile danışıklı olarak fiyat sabitleyip indirmedikleri için toplam 534 milyon Euro ceza kesilmişti. Fransa Rekabet Kurumu 2003 ve 2013 yılları arasındaki 10 yıllık dönemde şirketlere toplam 3,5 milyar Euro ceza kesti.

Kaynak: cha