EPDK'dan yapılan açıklamada, alınan kararın Resmi Gazete yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği belirtildi. Kurul kararı gereği benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marjın 34 kuruş/litre, motorinde ise rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek marj 37 kuruş/litre olarak sınırlandırıldığını kaydedilen açıklamada, "Bu şekilde pompa fiyatında 9-10 kuruş/litre mertebesinde indirim oluşmaktadır" denildi. Tavan fiyat kararını değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, daha önce dağıtım şirketlerinden ve sektör derneklerinden akaryakıt fiyat takip metodolojisinin yeterince şeffaf olmadığı ve belirsizliklerden dolayı yatırım yaparken zorlandıkları yönünde şikâyetler geldiği için dört ay önce yeni metodolojiyi belirlediklerine dikkat çekerek, şirketlerin bu metodolojiyi gözeterek fiyat oluşumlarını belirlemeleri gerektiğini vurguladı. Yılmaz, belirlenen metodoloji ile şirketlerin önlerini daha iyi görebildiklerini ve buna göre yatırımlarını yapabileceklerini kaydetti.

KÂR MARJINI ARTIRIYOR
"Piyasadaki fiyat oluşumlarının belirlediğimiz metodolojiye uygun olarak gerçekleşip gerçekleşmediği sürekli izliyoruz" diyen Yılmaz, dağıtım şirketlerinden defaten metodolojiye uyulması hususunda hassasiyet gösterilmesi istemelerine rağmen, son günlerde akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen metodolojinin dışına çıkılarak kâr marjlarını arttırdıklarını tespit ettiklerini bildirdi. "Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kâr oranlarının tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz" diyen Yılmaz, bu nedenle tavan fiyat kararı almak zorunda kaldıklarını belirtti. EPDK'nın daha önce iki kez tavan fiyat uygulamasına gittiğini vurgulayan Yılmaz, "Tüketiciye korumaya yönelik bu tip karaları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki bir kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz" dedi.

'BU TİP KARARLAR OLACAK'
Alınan tavan fiyat kararının, piyasadaki bazı olumsuz yapılara yol açan faktörleri kaldırmaya yönelik olduğunu kaydeden Yılmaz, tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kâr marjlarının makul ve adil bir seviyede daraltıldığını söyledi. Dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transfer bedellerinin akaryakıt fiyatı içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtmasını kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Yılmaz, "Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Bir bakıma dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor" dedi. Yılmaz, sistem kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar bu tip kararların olacağını söyledi. 
Editör: TE Bilişim