TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, petrol ve enerji fiyatlarındaki düşüşün rekabetçiliği güçlendirmek için maliyetlere yansıtılmasını beklediklerini söyledi.
Onatça, içeride kurumlar arasında gerginliklerin görüldüğü, yerel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin geride bırakıldığı, ülke dışında başta komşular olmak üzere birçok ülkede çatışmaların olduğu yaşandığı zor bir yılın yakında geride kalacağını söyledi. Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.7'lik bir büyüme yaşadığını anlatan Onatça, büyümenin ikinci çeyrekte sadece yüzde 2.1 oranında gerçekleştiğini aktardı. Bu durumun finansal yapıları kırılgan, kar marjları düşük, sistemsel risklere açık ve müşteri riskleri yüksek KOBİ'ler için daha fazla sıkıntıya yol açma potansiyeli taşıdığını bildiren Onatça, şöyle dedi:
"KOBİ'lerin kredi talepleri artarken bankalar kredi kullanma koşullarını zorlaştırıyor. KOBİ'lerin karşı karşıya olduğu potansiyel risklerin düşürülmesinin yolu ise, yoğun siyasi gündem nedeniyle ötelenen reformların bir an önce gündeme alınmasından geçiyor."
"YENİ ANAYASA İLE TAÇLANDIRILMALI"
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) üretimi kısmama kararından sonra petrol varil fiyatının 70 dolar seviyesine indiğini kaydeden Onatça, şunları kaydetti:
"2015 yılına girerken, petrol ve enerji fiyatlarındaki düşüşün, işletmelerimizin rekabetçiliğini güçlendirmek adına maliyetlere yansıtılmasını beklemekteyiz. Ayrıca, yeni yıl ortasında gerçekleştirilecek genel seçimlerin, para ve maliye politikalarını bozacak girişimlere neden olmamasını arzu etmekteyiz. 2015 yılı ikinci yarısı itibariyle önümüzdeki 4 yıl seçim konuşulmayacak bir döneme gireceğiz. Yerli ve yabancı yatırımcı için olumlu değerlendirilecek bu süreçte Türkiye'nin beklenen tüm reformlarını yerine getirmesini ve aynı dönemin yeni anayasa ile taçlandırılmasını beklemekteyiz."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha