İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun başkanlık ettiği, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan, ETİK Başkanı Mehmet İşler ve belediye meclisi üyelerinin katılımıyla yapılan gezide Selanik'teki resmi kurumları ziyaret eden heyet ile dostluk bağları, ticari ilişkilere dönüşüyor.

Başkan Kocaoğlu'nun başkanlık ettiği Selanik ziyareti sırasında, Ünlütürk ile HELEXPO Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Anastasios Tzikas arasında iyi niyet protokolü imzalandı. Bununla HELEXPO, EİB'nin 7 binden fazla üyesi için düzenlediği fuarlarda kolaylıklar sağlayacak. Bu sayede üyeler, Yunanistan pazarına HELEXPO tarafından düzenlenecek fuarlarla diğer ülkelerdeki rakiplerine göre daha avantajlı şartlarda girme imkanı bulacak.

EİB Koordinatör Başkanı Ünlütürk, Selanik ve İzmir'in, ülkelerinin dışa açılan yüzü olarak fuarlar şehri misyonu yüklendiğini belirterek, "Her ikisinin de fuarcılık geçmişi, neredeyse bir asırı bulmaktadır. 2014 yılında Yunanistan ile karşılıklı ticaret hacmimiz 6 milyar dolara yaklaşmıştır. Her ne kadar 2015 yılında, tüm dünyayı saran ekonomik yavaşlama sebebiyle bu hacim 3,2 milyar dolar seviyelerine düşse de yapılan işbirlikleri sayesinde, önümüzdeki dönemde 10 milyar dolar seviyesinde ticaret hacmine ulaşacağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Köklü bir fuar firması olan HELEXPO ile imzaladıkları bu protokolle üyelerinin fuar katılımlarında avantaj sağlamayı planladıklarını kaydeden Ünlütürk, şöyle devam etti: "Bunun yanısıra karşılıklı alım heyetleriyle ortak fuarlar yaparak Yunanistan ile ticari ilişkilerimizi arttırmayı amaçlıyor, Selanik'te HELEXPO tarafından düzenlenecek fuarlara milli katılım organizasyonu yapmayı planlıyoruz. Hemen hemen her sektörde ağırlığı olan, yılda yaklaşık 20 fuar düzenleyen ve 35 organizasyonun bir parçası olan kurumun en önemli etkinlikleri olan 79th TIF HELEXPO, StarWorld ve Agrotica fuarlarıyla geçtiğimiz yıl 452 bin ziyaretçi sayısına ulaşması da Egeli ihracatçılarımızın bu gibi fuarlara katılarak iş bağlantıları kurması konusunda bizi heyecanlandırdı."

'PROTOKOL, TİCARİ İLİŞKİLERE KATKI SAĞLAYACAK'

Başkan Kocaoğlu da bu protokolün ticari ilişkilerin ve dostlukların geliştirilmesine katkı sağlayacağını, uzun yıllardır karşılıklı fuarlar düzenleyen Selanik ile İzmir arasında işbirlikler kurulmasından her zaman memnuniyet duyduklarını belirtti. Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan ise, “Aynı coğrafyadaki iki şehrin yakın ilişkileri bizleri çok mutlu ediyor, İzmirli iş insanlarının Selanik’e olan ilgi ve ticari ilişkiler konusundaki olumlu yaklaşımları, ticari ilişkilerin artılarını uzun yıllar koruyacaktır.” dedi.
Kaynak: cha