Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 9 Aralık () - Yatırım araçları arasında Kasım'da aylık en yüksek reel getiri BIST 100 Endeksi’nde gerçekleşirken, dolar ve altın kaybettirdi. Buna karşılık dolar yıllık ve 6 aylık dönemde en çok kazandıran yatırım aracı oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, BIST 100 Endeksi'ndeki aylık reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 7.32, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 6.09 olarak gerçekleşti.

DÖVİZ VE ALTIN
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 2.09, mevduat faizi yüzde 1.39 ve Amerikan Doları yüzde 0.06 reel getiri sağladı. Buna karşılık, külçe altın yüzde 3.64 ve euro yüzde 1.60 kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise Devlet İç Borçlanma Senetleri yüzde 0.92 ve mevduat faizi yüzde 0.23 reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 4.74, euro yüzde 2.73 ve doları yüzde 1.09 kaybettirdi.

ÜÇ AYDA EN ÇOK ALTIN KAYBETTİRDİ
Dolar üç aylık değerlendirmede, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2.64, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1.19 ile en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6.56, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 7.87 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

ALTI AYLIKTA DOLAR KAZANDIRDI
Altı aylık değerlendirmeye göre dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.80, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 3.69 ile en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde 4.84, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 5.86 ile en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

YILLIKTA DOLAR
Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri dolarda gerçekleşti. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1.90, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 1.16 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı.

Diğer taraftan, külçe altın Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 6.02, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 6.70 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

 

Kaynak: dha