YOZGAT, () - TÜRKİYE'nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat'ta tarımsal üretime dayalı tesislerin kurulması, ekipman kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla 2006 yılından bugüne kadar yaklaşık 39 milyon lira hibe verildi.
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, tarım-sanayi entegrasyonunu sağlamak üzere 2006 yılında uygulamaya konulan 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi' projesi kapsamında geçtiğimiz yıla kadar kurulan 33 tesise yatırım projesinin yüzde 50'sine tekamül eden 9.4 milyon liralık hibe desteği verildiğini söyledi. Özdemir, çiftçilerin üretimde en çok kullandığı 30'dan fazla makine-ekipman alımların kullanımını yaygınlaştırmak üzere aynı dönem içerisinde 3 bin 708 yeni makine ve ekipman için ise 16 milyon liralık bir ödemenin gerçekleştirildiğini ifade etti. Desteklemelerin halen devam ettiğini bildiren Özdemir, "Geçen yıl 738 çiftçimize 3 milyon 949 bin 573 lira bu yıl ise 582 çiftçimize 3 milyon 60 bin 712 lira makine-ekipman alımı desteği verilmiştir" dedi.
Yozgat'ta geçen yıl kırsal alanda tarıma dayalı sanayi yatırımı projesini hayata geçiren 6 yatırımcıya, yatırımının yüzde 50'si olan bir milyon 554 bin 727 lira hibe ödemesi yaptıklarını kaydeden Özdemir, "Kırsal alanda tarıma dayalı yatırım yapmak üzere hazırlanan 17 proje bakanlığımız tarafından onaylandı. Bu projelerden 14'ünün yatırıma dönüştürülmesi için sözleşme imzalandı. 14 proje için toplam 4 milyon 754 bin 557 lira hibe ödemesinin yapılması öngörülmektedir. Sözleşme imzalanan 15 projeden 5'i tamamlandı. Bu yatırımlar için bir milyon 764 bin 200 lira ödeme yapıldı" diye konuştu.
Ziyaattin Özdemir, Çekerek ilçesinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Projesi kapsamında kapasite artırımına giden Un Fabrikası'nda incelemelerde bulunup, işletme sahibi Cemalattin Bozdemir'den çalışmaları hakkında bilgi aldı. Özdemir, un fabrikasının teknolojisini yenileyerek kapasitesini artıran un fabrikası işletmesine, yaptığı yatırımın yüzde 50'si tutarı olan 257 bin 200 lirayı hibe olarak verdiklerini kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha