Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 83. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, "Önümüzdeki dönemde, hava koşullarının 2014 yılındaki olumsuz etkilerinin geçmesine ilave olarak, Gıda Komitesi'nin alınmasını önereceği önlemlerin, gıda enflasyonunun düşürülmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

Gıda enflasyonu konusunda ümitli olduğunu belirten Başçı, "Bu ay sonunda enflasyon raporuna nasıl bir gıda enflasyonu varsayımı konulması gerektiğini birlikte belirleyeceğiz. Enflasyonun bu yıl sonuna kadar daha olumlu noktaya gelebileceğini tahmin ediyorum" şeklinde konuştu.

Başçı, "Alınan tedbirler sonucunda enflasyon ana eğilimindeki olumlu görünümün enflasyon beklentisi üzerindeki düzeltici etkisinin ise özellikle gıda fiyatlarında artışlar nedeniyle sınırlandığını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdem Başçı, temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makro ihtiyati önlemlerin de çekirdek enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilediğini görebildiklerini söyledi.

Cari açıktaki iyileşmenin mart ayında bir miktar ara vermesini, sonra tekrar iyileşmenin devam etmesini beklediklerini dile getiren Başçı, "Türkiye ekonomisi için dış talepteki zayıflamaya rağmen, net ihracatın 2014'teki büyümeye katkı sağladığını memnuniyetle belirtmek isterim" dedi.

Erdem Başçı, küresel kriz sonrasındaki istihdam düzeyleri karşılaştırıldığında da Türkiye'deki istihdamın gelişmiş ülkelere kıyasla daha olumlu seyrettiğini kaydetti.

2015 yılında temkinli para politikası duruşu sayesinde çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme eğiliminin devam edeceğini ifade eden Başçı, ayrıca uygulanmakta olan yapısal reformların daha destekleyici arz yönlü koşullar sağlaması yoluyla ekonominin güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme eğilimine girebileceğini düşündüklerini söyledi.

Başçı, "2000'li yıllardaki en önemli kazanımlarımızdan olan mali disiplinin, hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program çerçevesinde 2015-2017 yıllarında da devam edeceğini ve bunun enflasyondaki düşüşü destekleyeceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

Başçı, "Bütün dünyada şu anda büyüme daha yavaş. Küresel kriz öncesi dönemin oldukça altında. Dolayısıyla dış talebimiz bir miktar zayıf olacak. Bunu kabul etmemiz gerekiyor" dedi.

Düşük enerji ve emtia fiyatlarının Türkiye'ye net bir şekilde yardım edeceğini belirten Başçı, sıkı para politikası duruşu ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredilerin ve para arzının büyüme hızlarının makul düzeylerde seyretmekte olduğunu kaydetti

Editör: TE Bilişim