Merkez Bankasından gelen ani bir karar ile kredi çekeceklere müjdeli haber yansıdı.Kredi Faizlerinde geçerli olacak kredi oranlarında faiş bir düşüş olacağı belirtildi. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu; sabah saatlerinde işleme koyduğu üç tür faiz çekme kapsamında olan oranlarda indirimi sağladı. 

Merkez Bankası; Politika faizini 25 oran puan düşürerek yüzde 7.75’ten yüzde 7.50’ye tavan faizi de yüzde 11.25’ten yüzde 10.75’e, taban faizi ise yüzde 7.50’den yüzde 7.25’e düşürdü. Mekez Bankasından elde edilen bu oranların ne taşıdığı ise gündem konusu olarak işlendi. En yüksekteki faiz indirimi direkt tüketici ve sanayicinin kredi faizlerini kapsıyor. Merkez Bankasının bu uygulaması,işinin ehlilerine göre tavan faizdeki 50 baz puanlık indirim şu anda yüzde 16-19 arasında değişen ihtiyaç kredisi faizlerini 0.5 puan aşağı indirecek. 
Merkez Bankası aldığı kararı uygulamaya sokarken çift taraflı bir yaklaşım sergileme amacını gütmekte. Siyasilere, “faizi indirdim”, piyasaya ise, “ölçülü indirdim” şeklinde açıklama yaptı. 

Dış Ticaret kapsamında meydana gelen pozitif gelişmeler ve tüketici kredilerinin cari dengeyi sağladığını da Merkez Bankası açıklamalarında belirtti. Yarım Puanlı faiz indirimi ne kadar ekonomiyi düzeltecek bilinmez ancak, Merkez Bankasının kredi çekenler üzerinde etkili olacak olan düşüşlere olan tepkisini halk gösterecektir.
İhtiyaç kredisi faiz oranı bulunduğumuz yıl içerisinde yüzde 16 durumundadır. İhtiyaç kredilerinde en düşük oranın 15.5’lara düşmesi söz konusu olması için Merkez Bankasının çalışmaları devam ediyor. Konut kredileri şu anda 13-14 seviyesinde. Bu kredilerde de yıllık faizin 12.5-13.5’lara inmesi bekleniyor.Tabii ki de bu düşüş her bankanın kendi oranlarında sağlayacağı yarım puan uygulaması olacak. Ticari krediler de piyasada yüzde 12-14 aralığında değişiyor. Burada da yarım puanlık indirim olması bekleniyor.
Ayrıca 
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, Merkez Bankası'nın nema indirimine ilişkin, "İş dünyası olarak çeyrek adımlık indirimi nihai derece yetersiz görüyoruz" dedi.
Editör: TE Bilişim