Ankara Oto Galericiler Derneği Başkanı İlkay Kalkan, internet ortamında yapılan satışlara aracılık yapan internet sitelerinin, satılık oto ilanlarına her yıl yaptıkları yüzde 500’lere varan fahiş zamlar ile birlikte yapılan ilan sınırlandırmaları ile ilgili galerici esnafın sabrının taştığını belirterek firma yetkilileri ile yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmaması üzerine ilgilileri göreve davet etti.

ANODER Başkanı Kalkan yaptığı yazılı açıklamada yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Kalkan açıklamasında şöyle dedi: “İnternet ortamında yapılan satışlara aracılık yapan internet siteleri, satılık oto ilanlarına her yıl yaptıkları fahiş zamlarla galerici esnafını canından bezdirdiler. Bugün yapılan bu haksız zamlar ve araç satışındaki sınırlamaların altında ezilen galerici esnafı, haksızlığa karşı çıkmak ve haklarını korumak için gereken tüm girişimlerde bulunacaktır ve bu bizim en doğal hakkımızdır. Bizler ikinci el araç satışı yapan galericiler olarak ilgili büyük internet sitelerinin yöneticileri ile görüşüp sorunların çözümü için onlara el uzattık. Lakin uzattığımız el ne yazık ki geri çevrildi. Dün bizlerin sayesinde var olan ve yine bugün bizlerin aidat ve varlığıyla büyüyen bu firmalar bugün tok satıcı mantığıyla hareket edip beslendikleri damarlara zarar vermektedirler.

Galerici esnafı olarak bizler yıllardır, oto ilanlarımız için bu firmalara aidat ödeyerek onların bugününü inşa ettik. Oysa o firmalar son dönemlerde üye aidatlarına yaptıkları yüzde 500’e varan zamlar ile esnafımızı zor durumda bırakmış, bizleri yeni çözüm arayışlarına sokmuştur. Bu zam ve yanı sıra yapılan uygulamalar da kabul edilebilir değildir.
Bu şirketlerin yöneticilerine bu haksız ve yanlış uygulamayı belirtip ortak bir yolda buluşmak istedik lakin ilgili şikayetlerimize şu zamana kadar olumlu bir cevap almış değiliz. Herhangi bir sonuç alınamaması durumunda da ilgili yapılanmaları tamamen denetimsiz ve kuralsız bu ortamın düzenlenmesi hususunda göreve davet ediyoruz. Bu keyfiliğin son bulması için hükümetimizi ve meclisimizi düzenleme yapmaya çağırıyor, Rekabet Kurulu’nu da tekelleşmenin ve haksız kazancın önüne geçmesi hususunda göreve davet ediyoruz.”
Kaynak: cha