CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Rusya krizi ve dün yaşanan Sultanahmet patlamasının Türkiye’nin 2016 büyümesinin yaklaşık 0,5 puan ile 1 puan arasında azalacağını söyledi. Böke, “Türkiye’ye gelen 4,5 milyon Rus turistin krizden sonra ve dün yaşadığımız terör saldırısından sonra turistlerin gelip gelmeyeceğine dair çok ciddi soru işaretleri var. Buradan çok ciddi bir gelir kaybımız olacak.” dedi.

CHP’nin ekonomiden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Böke, ekonomi muhabirleri ile bir araya geldi. Böke, Ankara Mövenpick Hotel’deki toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in, açıkladığı 2016-2018 Orta Vadeli Program hedeflerinin gerçeği yansıtmadığını ileri süren Böke, Rusya krizi ve dün yaşanan Sultanahmet patlamasının Türkiye’nin 2016 büyümesinin yaklaşık 0,5 puan ile 1 puan arasında azalacağını kaydetti. Böke, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rusya krizi sonucunda Türkiye’nin 2016 büyümesinin yaklaşık 0,5 puan ile 1 puan arasında azalacağına dair çok somut politika analizleri var. Türkiye’nin burada ihracatı azalıyor. Türkiye’ye gelen 4,5 milyon Rus turistin krizden sonra ve dün yaşadığımız terör saldırısından sonra gelip gelmeyeceğine dair çok ciddi soru işaretleri var. Buradan çok ciddi bir gelir kaybımız olacak. Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik faaliyetlerinde ikinci büyük pazarı Rusya yılda 10 milyar dolarlık müteahhitlik faaliyeti yapıyoruz. Demek ki Rusya krizinin bir ekonomik etkisi olacak. Bu ekonomik etkide büyümede yaklaşık yarım puanla 1 puanlık bir azalış anlamına geliyor. Şimdi dün mecliste bu konunun araştırılması için bir komisyon kurulmasına ilişkin bir önerge tartışıldı. Önerge AKP tarafından verilmediği için reddedildi. Yani AKP bize şunu dedi; ‘Rusya ile kriz olabilir ama bizi ilgilendirmez’. Yüzde 4,5 büyüyeceğiz diyerek büyümek mümkün değil. Bu 4,5’in Rusya krizi ile en az yarım puan daha düşük olacağını söylemek mümkün. Bu etkilerden sadece 1 tanesi bunun ötesinde küresel büyümenin de bu tahminlerin temelini oluşturduğu kadar yüksek olmayacağı öngörümüz var.”

"DÜNYA’DAKİ BÜYÜMENİN 3’ÜN ALTINDA OLMASI TÜRKİYE’DEKİ BÜYÜMEYİ ETKİLEYECEK"

Dünya Bankası’nın küresel büyüme ile ilgili öngörülerini revize ettiğine ve düşürdüğüne dikkat çeken Böke, şöyle devam etti:

“Ocak 2016'da geçtiğimiz iki hafta içerisinde Dünya Bankası en güncel veriyle bir küresel tahmin yaptı. Dediler ki; ‘Daha önce 3’ün üzerinde büyüyeceğini tahmin ettiğimiz dünyanın 2016’da 2,9 büyüyeceğini tahmin ediyoruz’ Yani aşağı yönlü bir revizyon yaptı. Türkiye’nin ihracatının yüzde 75’i gelire duyarlı ihracat demek. Yani yurt dışında gelirler düştüğü zaman Türkiye’nin ihracatının yüzde 75’i doğrudan etkileniyor ve Akademik araştırmalar bize şunu gösteriyor. Her bir puanlık küresel büyüme kaybı veya gelir kaybı Türkiye’nin ihracatının büyümesinin de yaklaşık 1 puan (0,89) düşmesine sebep oluyor. Eğer büyüme dünyada yüzde 3,6 değil de yüzde 2,9 olursa Türkiye ihracatının büyümesini de yaklaşık 1 puan daha az olması öngörülmektedir. Bütün bunları topladığımız zaman yüzde 4,5'luk büyümenin aşırı iyimser olduğu son 4 yıl içerisinde yakalanan yüzde 3’lük ortalamanın ötesine Türkiye’yi taşıyacak bir çerçevenin olmadığı yüzde 3’ü dahi yakalayabileceğimiz bir zeminin zor olduğunu görüyoruz.”

"ENFLASYONUN HEDEFİ YILLARDIR YÜZDE 5"

Türkiye’de enflasyonun hedefinin yıllardır yüzde 5 olduğunu belirten Böke, bu yüzde 5’lik enflasyon hedefinin dünyada kriz yaşandığı zaman tutuğunu ifade etti. Dünyada işlerin iyi gittiği zaman Türkiye’de enflasyon hedefinin tutturulamaz olduğunu dile getiren Böke, şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın enflasyon raporunda karşımıza gelecek paragrafları bugünden yazabiliriz. Enflasyon hedefi tutmamıştır çünkü ah şu döviz kuru yok mu kim yükselttiyse Türk Lirası değer kaybetti. Vergiler arttı. Türkiye’de gıda enflasyonu oldu. Bunların hiçbirisi Merkez Bankası’nın görevi değildir. Merkez Bankası’nın görevi çekirdek enflasyonu kontrol etmektir. Çekirdek enflasyonunda artış eğilimini de görebiliriz. Bu durumda Merkez Bankası’nın Döviz suçlu, vergi suçlu demesi mi gerekir. Yoksa görevi olduğu şekilde enflasyonu kontrol altına alacak normalleşmiş sağlıklı bir para politikası mı uygulaması gerekir.”

"OVP’DE AÇIKLNAN 2016 ENFLASYON HEDEFİ TUTMAYACAK"

Orta vadeli program (OVP)’da açıklanan 2016 enflasyon hedefinin tutmayacağını öne süren Böke, "Tutmadığı durumda Merkez Bankası’nın yazacağı raporu bugünden sizlerle paylaşabilirim. Döviz kuru artacaktır TL değer kaybedecektir. Gıda fiyatları normal enflasyonun üstünde kalacaktır. Türkiye vergi koymaya devam edecektir. Bunlar sonucunda da enflasyon hedefi tutmayacaktır. Merkez Bankası’nın da enflasyon rakamının yüzde 6’lara düşeceğini zannetmiyorum. Hedefinin ötesinde beklentisi de tutmayan bir Merkez Bankası ile de karşı karşıyayız." şeklinde konuştu.
Kaynak: cha