Dünyanın en prestijli gazetelerinden, ABD'de yayımlanan The New York Times, "2016'da Gidilmesi Gereken 52 Yer" listesinde, Türkiye'den İzmir'in Çeşme ilçesine de yer verdi. Bölgenin bitki ve mutfağına övgüler yağdırdı. Gazetede 7 Ocak 2016 tarihli bir yazıda, dünyada tarih, kültür, mimari, gastronomi, spor ve doğal güzellikler gibi çeşitli alanlarda öne çıkan turizm destinasyonları önerildi. Listeye, Türkiye'den sadece Çeşme alındı.

"Dışarıda büyük bir dünya var, o yüzden sizin için daralttık. Antik tapınaklardan kristal sulara, bu yıl ziyaret edilmesi gerekenlerin başında gelen destinasyonlar." diye başlayan yazıda, Çeşme'nin yanısıra Fransa'dan Bordo, Birleşik Arap Emirlikleri'nden Abu Dabi, İspanya'dan Barselona, Avustralya'dan Sidney gibi destinasyonlara da yer verildi. Seçilen bölgelerin öne çıkan özelliklerinden bazılarının tafsilatıyla anlatıldığı makalenin Çeşme'yi betimleyen bölümünde ise ilçenin zengin mutfağına geniş yer verildi.

YARIMADANIN EŞSİZ TARİHÎ ZEYTİNİ

Makalenin Çeşme'yi anlatan bölümü, Ege Bölgesi'nde yetişen besinlere övgülerle başladı. Zeytin ve sakız ağaçları ile enginar tarlaları ve üzüm bağlarının özel olarak vurgulandığı yazıda, "Yarımadanın eşsiz tarihî zeytini" gibi cümleler de kullanıldı. Alaçatı'dan ve orada faaliyet gösteren birçok restoran ve otelden, servis ettikleri yiyecek ve düzenledikleri etkinlikler anlatılarak bahsedilen yazıda, Çeşme'ye yakın bölgelere de değinilmesinin yanısıra son bölümlere doğru İzmir'in adı da geçti.

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, The New York Times'ın, günlük tirajının 1 milyon 600 bine ulaşmasının yanısıra internette de en çok takip edilen yayınlarından olduğunu vurguladı. Çeşme hakkında sıkça yayımladığı haberlerinin yanısıra 2010 yılında, “Dünyada Gidilmesi Gereken 31 Yer” listesinde de ilçeye geniş yer verdiğini hatırlatarak, "Daha önce doğal güzelliklerimizin yanısıra mimari yapı ve sörfümüzle yer aldığımız listede, şimdi de gurme lezzetlerimizle yer aldık." dedi.

DÖRT MEVSİM KEŞFEDİLEBİLİR

Çeşme'nin doğal güzellikleri, kültür ve tarih zenginlikleri, bitki yapısı ve gurme lezzetleriyle eşine az rastlanır bir coğrafya olduğunu ifade eden Başkan Dalgıç, ilçe hakkındaki övgü ve eleştirilerin kendilerini daha çok çalışmaya yönelttiğini söyledi. İlçenin yaz yoğunluğunun diğer mevsimlere de yayılması için. "9 Durak, 9 Deneyim" tanıtım atağını düzenlediklerini kaydederek, "Çeşme'nin övgüler yağdırılan bu eşsiz yapısını korumak, kültür kavşağı ve gastronomi merkezi olması özelliklerine dikkat çekerek, dört mevsim yeni deneyimler sunduğunun farkındalığını oluşturmak için çalışıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: cha