Türkiye’nin turizm alanındaki en önemli buluşmalarından biri olan Travel Turkey İzmir Fuarı 8’inci kez kapılarını açtı. Fuarda yerli ve yabancı 900’den fazla katılımcı yer alıyor.
Açılışta konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak Selçuk’un Efes ilçesinin dünya kültürel miras listesine mutlaka girmesi gerektiği mesajını verirken, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da komşu ülkelerin turist vizesi konusunda Türkiye’ye sıkıntılar yaşattığına dikkat çekti.
Turizm sektörünün görkemli buluşması başladı. 900’dan fazla yerli, yabancı katılımcı ve 30 ülkenin turizm profesyonelini İzmir’de buluşturan fuarda partner il Adıyaman, partner ülke İtalya oldu.İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Tic. A.Ş. (İZFAŞ), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. işbirliğiyle düzenlenen fuarın açılışı İzmir Kültürpar’ta yapıldı. Açılışa Gambia Turizm Bakanı Benjamin Adam Roberts, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdür Yardımcısı Filippo Manara, THY Pazarlama ve Satış Yurtiçi Başkanı Halil İbrahim Polat, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Alexander Kühnel, Gambiya Heyeti ve üst düzey bürokratlar, iş dünyası temsilcileri, yurt içi ve yurt dışından birçok sektör profesyoneli ile çok sayıda davetli katıldı.
“EFES DE KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE YAZILACAK”
Turizm fuarının büyük önem taşıdığını ifade eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, fuarın ilk kuruluş aşamasında ‘Acaba başarılı olur mu’ endişesi taşındığını ancak 8 yıl sonra büyük başarı sağlandığının ortaya çıktığını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Bergama’nın dünya kültürel mirasına girdiğini belirten Toprak, “Bu bizim için çok önemliydi. Önemli bir süreçten geçilerek sonuca ulaşıldı. İnşallah Selçuk ilçesinin Efes gibi antik alanlarını da kültürel miras listesine yazdıracağız. İnşallah 2015 yılı içinde Selçuk da bu listeye yazılacak” ifadelerini kullandı.
İzmir’in kalkınmada sıçrama yapması açısından turizm fuarının çok önemli olduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bu fuar ve benzer fuarlarla İzmir’in tanıtımına büyük katkı koyuyoruz. Katılımcı sayısı 2006 yılında beri artarak devam ediyor. Bu da fuara duyulan ihtiyacı gösteriyor. Yeni fuar alanında daha büyük bir turizm fuarını gerçekleştireceğiz. Fuarın verimli geçmesini ve dünya ile bölge barışına katkıda bulunmasını diliyorum” diye konuştu.
“GÜN GELİR AYNISINI BİZ SİZE YAPARIZ”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Başaran Ulusoy bu yıl fuarı 30 bin ziyaretçinin gelmesini beklediklerini ifade ederek, “Türkiye 42 milyonu ağırlayan ve 15 milyonluk sektörün olduğu bir ülkedir. Dost ülkelerin hala vizeler konusunda yarattığı zorluğu anlamakta güçlük çekiyorum. O ülkelere diyorum ki, müşterilerinize iyi bakın, bize sahip çıkın. Yoksa gün gelir aynısını biz size yaparız. Yunanistan ve İtalya gibi ülkelere ise bize sağladığı kolaylıklar için teşekkür ediyorum” dedi.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da fuara ülkelerden yoğun bir talep olduğuna dikkat çekerek, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy’a başarılarından dolayı teşekkür etti.
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü Alexander Kühnel fuarın her yıl büyümeye devam ettiğini, bu yıl 30 ülkenin katılımıyla rekora ulaşıldığını ifade etti.
Törende partner il Adıyaman’ın folklor gösterisi fuara renk kattı. Ardından protokol üyelerinin kurdele kesimiyle Turizm Fuarı’nın kapıları açıldı. Protokol açılışın ardından stantları gezdi.
30 ÜLKE FUAR’DA BULUŞTU
Geçtiğimiz yıl 22 ülkenin yer aldığı Turizm Fuar Konferansı’na bu yıl 30 ülke katıldı. Travel Turkey İzmir’e, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Arjantin, Avusturya, Bulgaristan, Cibuti, Endonezya, Etiyopya, Gambiya, Gürcistan, Güney Afrika, Güney Kore, Güney Sudan, Hindistan, İran, İtalya, Kenya, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Namibya, Nijerya, Portekiz, Ruanda, Uganda, Ürdün, Tanzanya, Tunus ve Yunanistan olmak üzere toplam 30 ülke katılıyor.
Fuar’da Adıyaman, Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Aydın, Batman, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarhttp://indis.iha.com.tr/Assets/Images/icons/save.pngbakır, Giresun, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak ve Bergama, Bodrum, Bornova, Didim, Edremit, Eğirdir, Fethiye, Kapadokya, Karaburun, Kuşadası, Marmaris, Menderes destinasyonları yer alıyor.
ALIM HEYETLERİ İLE İKİLİ GÖRÜŞMELER
Güney Afrika, Nijerya, İngiltere, Azerbaycan, Hırvatistan, Slovenya, Karadağ, Macaristan, Almanya, Arjantin, İspanya, Bosna Hersek, Cibuti, Fransa, İran, İtalya, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Rusya, Kenya olmak üzere 21 ülkeden 80’a yakın konuk fuarda ağırlanacak. Hosted Buyer Programı çerçevesinde, 1/A holünde oluşturulan workshop alanı ile yabancı satın alıcılar stant sahibi turizmcilerle bir araya getirilerek yüz yüze görüşecek. Uluslararası satın almacılar 5 Aralık Cuma günü İzmir Agora ve 6 Aralık Cumartesi günü düzenlenecek Efes ve Meryem Ana turu kapsamında tarihi bölgeleri ziyaret etme olanağı da bulacak. Turizm sektöründeki profesyonellere ve son tüketiciye açık olarak düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, 10.00 - 18.30 saatleri arasında gezilebilecek.
Kaynak: iha