Elif DEMİRCİ/İZMİR, () - TURİZM sektörünün önemli fuarı Travel Turkey, 8'inci kez İzmir'de açıldı. Fuara katılım 30 ülke ile rekor düzeyde gerçekleşti. Partner ülke İtalya, vize kolaylığı sözü vererek, Milano'da yapılacak EXPO'ya davet etti. TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye vizeyi kaldırmasını isteyerek, “Bizi kazanın, biz iyi bir müşteriyiz. Bize zorluk çıkarmayın, duvarları kaldırın, gün gelir biz size vize koyarız" dedi.
İzmir'de 7 Aralık'a kadar devam edecek olan Turizm Fuarı, açıldı. Fuara, 900'den fazla yerli, yabancı katılımcı ve 30 ülkenin turizm profesyonelini İzmir'de buluşturdu. Partner ilin Adıyaman, partner ülkenin İtalya olduğu fuarda Gambia Turizm Bakanı Benjamin Adam Roberts, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kültür ve Turizm eski Bakanı, İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdür Yardımcısı Filippo Manara ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Törende Adıyaman yöresinin folklor gösterisi sundu.
“İZMİR, DÜNYAYA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR"
Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş Genel Müdürü Alexander Hünel, İzmir'in rekor sayıdaki ülkenin katılımıyla dünyaya ev sahipliği yaptığını dile getirerek, şöyle konuştu:
“8'inci Turizm Fuarı'na geldiğiniz için son derece mutluyuz. Her yıl Travel Turkey, İzmir büyümesine devam etmektedir. Bu yıl 30 ülke katılıyor, bu bir rekor. Geçen yıl 21 ülke vardı. İzmir dünyaya ev sahipliği yapıyor. Harika bir şey bu. Bütün ziyaretçilere yepyeni iş fırsatları var. 80 alıcı heyeti, 21 ülkeden geliyor. Travel Turkey, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde organize ediliyor. İzmir çok büyük bir liman kenti, en çekici turizm destinasyonlarından biridir."
İTALYA EXPO'YA DAVET ETTİ
İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdür Yardımcısı Filippo Manara, İtalya'ya gelen Türk turistlerin sayısının vize nedeniyle az olduğunu belirterek, vize kolaylığı vaadiyle EXPO davetinde bulundu. Manara, şöyle konuştu:
“İtalya turizm ofisinden bir heyet ve çok sayıda katılımcı var. İtalya ve Türkiye birçok yönden birbirine benziyor. Tarihi kültürel ilişkilerimiz var. Venedikli tüccarlar Osmanlı İmparatorluğu zamanında ticaret yapıyorlardı. 2013 yılında Türkiye'de iş yapan İtalyan işadamı sayısı bin 200 idi. Hacmi, 20 milyar dolardı. Türkiye'nin en büyük 4'üncü ihracat partneridir İtalya. Her ikisi de en önemli turizm destinasyonudur. Ancak geçen yıl İtalya'ya gelen 50 milyon yabancıdan sadece 240 bini Türk'tü. Bu küçük sayının nedenlerinden biri Türk vatandaşlarının serbest dolaşımının engellenmesi. İtalya vizenin serbestleştirilmesini önemsiyor. Türklerin İtalya'ya gelmesini kolaylaştırmak istiyorum. İtalya, Türkler arasında en çok tercih edilen ülkeler arasında 6'ncı sırada. İtalya'ya gelen Türk turistlerin sayısını artırabiliriz. 1 Mayıs'tan Ekim'e kadar 2015 yılında Milano'da EXPO olacak. Teması, 'Dünyayı beslemek ve yaşam için enerji.' Türkiye de katılıyor. Sizi Milano'da görmek çok isteriz."ktir emin olun."
“BİZE VİZE KOYMAYIN DUVARLARI KALDIRIN"
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, bu yıl ziyaretçi sayısının 30 bini aşacağını düşündüklerini belirterek, “Artık Türkiye 42 milyonu ağırlayan bir ülke. Artık Türkiye müşteri bir ülke, gönderen bir ülke. AB barış projesi, insan hakları projesi. Dost ülkelerin vizelerde yarattığı sorunları anlamakta zorluk çekiyoruz. Bizi kazanın, biz iyi bir müşteriyiz. Bize zorluk çıkarmayın, duvarları kaldırın, gün gelir biz size vize koyarız" dedi.
“9'UNCU TRAVEL TURKEY, BEŞ KAT DAHA BÜYÜK ALANDA YAPILACAK"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 2015 yılında Travel Turkey'in İzmir'deki mevcut fuar alanından beş kat daha büyük alanda yapılacağını belirterek, şunları söyledi:
“İzmir fuarcılığı 10 yıl önce bu binada aldığı ivmeyle büyüdü seneye şu andaki hollerimizin 5 kat daha büyük Gaziemir'deki fuar alanımızda yolumuza devam edeceğiz. İzmir'in kalkınmada sıçrama yapması için kendisine öncü seçtiği turizm sektöründe büyüme hedefine bu ve benzer fuarlarla ulaşacaktır."
MARANKİ SİYEZ BUĞDAYINDAN PİLAV YAPACAK
Açılış töreninde Kastamonu'da yetişen genetiği değiştirilmemiş tek tahıl olarak bilinen siyez buğdayını anlatmak için gelen Doktor Ahmet Maranki büyük ilgi gördü. Maranki, nohutlu siyez pilavı yapacağını söyledi. Törende Kastamonu tanıtımını, sarımsağa benzer kostüm giyip elinde sarımsak taşıyan kızlarla yaptı. Fuar, protokoldekilerin kırmızı kurdeleyi kesmesiyle açıldı.
ALMANYA DA VAR NAMİBYA DA
Bu yıl Travel Turkey İzmir'e katılan ülke sayısında geçtiğimiz yıllara oranla büyük bir artış gözlendi. Geçtiğimiz yıl 22 ülkenin yer aldığı fuara bu yıl 30 ülke katıldı. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Arjantin, Avusturya, Bulgaristan, Cibuti, Endonezya, Etiyopya, Gambiya, Gürcistan, Güney Afrika, Güney Kore, Güney Sudan, Hindistan, İran, İtalya, Kenya, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Namibya, Nijerya, Portekiz, Ruanda, Uganda, Ürdün, Tanzanya, Tunus ve Yunanistan olmak üzere toplam 30 ülke katılıyor.
ŞEHİRLER DESTİNASYONDA YARIŞIYOR
Fuarda Adıyaman, Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Aydın, Batman, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Giresun, Iğdır, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Ordu, Rize, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak ve Bergama, Bodrum, Bornova, Didim, Edremit, Eğirdir, Fethiye, Kapadokya, Karaburun, Kuşadası, Marmaris, Menderes destinasyonları yer alıyor. Travel Turkey İzmir Fuarı, 10.00 - 18.30 saatleri arasında gezilebilir.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha